Czym zastąpić saletrę? Co zamiast saletry?
Czym można zastąpić saletrę spożywczą? Jaka jest alternatywa saletry? Czego używacie zamiast saletry, gdy nie macie dostępnej saletry? Jakie są zamienniki saletry?
3 Odpowiedzi
Odpowiedź jest prosta – zamiast saletry spokojnie można użyć soli. Saletra to najzwyczajniej w świecie sól skalna.
Saletra jest składnikiem prochu strzelniczego i znana jest również jako azotan potasu. Można ją zastąpić innymi substancjami chemicznymi, takimi jak azotan sodu czy azotan amonu.
Istnieje kilka różnych opcji, które można wykorzystać do zastąpienia saletry w przepisie. Niektóre wspólne substytuty obejmują sodę oczyszczoną, azotan potasu i azotan sodu. Każda z tych opcji zapewni podobny smak i teksturę do saletry, więc naprawdę sprowadza się do osobistych preferencji.