Czym zastąpić sól? Co zamiast soli? Alternatywa dla soli
Czym można zastąpić sól w diecie? Czego używać do potraw, zamiast soli? Mam nakaz od lekarza ograniczenia soli w diecie jak najbardziej to możliwe. Co mam dodać do ziemniaków czy ryżu, jak gotuję, aby to miało smak, jeśli nie sól? Czym zastąpić sól? Jest jakaś alternatywa dla soli?
A może po prostu w jakiś inny sposób da się ograniczyć sól w diecie?
10 Odpowiedzi
Naukowo udowodnione jest, że sól źle wpływa na ciśnienie krwi. Tzn. podnosi je.
Nadmierna ilość soli w organizmie sprawia, że woda się w nim zatrzymuje. A zatrzymanie wody w organizmie powoduje, że podwyższa się ciśnienie wywierane przez krew na ściany naczyń krwionośnych.
To jedna z przyczyn, które mogą prowadzić do nadciśnienia tętniczego.
Wiele organizacji już naukowo to udowodniło.
Tak więc najlepiej ograniczać sól i szukać jej zastępników.
Czym zastąpić sól w diecie? Może pieprz ziołowy. Oczywiście gdy gotujesz ryż czy ziemniaki, to trochę soli nie zaszkodzi, byle nie za dużo.
Czym zastąpić sól? Odpowiedź brzmi – ziołami. Jest tyle ziół, że zawsze można czymś zastąpić sól w diecie. Bazylia bardzo ładnie dodaje smaku daniom mięsnym i warzywnym.
Do ryby bardzo dobrze nadaje się kolendra.
Jak robisz sobie jajecznicę czy omleta – zamiast używać soli, użyj estragonu. Świetnie zastąpi sól. Do drobiu też się nada.
Jak robisz sałatkę czy sos, także lubczyk będzie dobrym rozwiązaniem.
Inne zioła, jakie jeszcze przychodzą mi na myśl, to tymianek czy rozmaryn. Aha, i jeszcze melisa – melisa dobra jest jako dodatek do sałaty i do drobiu.
Zamiast zwykłej soli można używać soli ziołowej. Sól ziołowa to dobra i znacznie zdrowsza alternatywa. Ostatnio w jakimś sklepie widziałem sól ziołową.
Sól himalajska jest podobno trochę zdrowsza od zwykłej soli. Nie ma wielkiej różnicy biorąc pod uwagę ilość spożywanej soli, ale ma więcej pozytywnych składników dla organizmu. Jednak nadal to jest taka sama sól, jak zwykła sól. Tylko różowa i ma więcej minerałów.
Poniżej na obrazku sól himalajska.
Ktoś powyżej też słusznie zauważył, że zamiast soli można stosować zioła i przyprawy. Zazwyczaj pozwolą na to, aby nie użyć soli w potrawie lub użyć jej znacznie mniej.
Jeśli nie wolno jeść Ci soli, po prostu jej nie jedz. Ja przestałem praktycznie solić ze względu na nadciśnienie. Początkowo wszystko smakowało paskudnie, ale z czasem kubki smakowe przyzwyczajają się. Teraz jak zjem trochę osoloną potrawę, to wydaje mi się tak słona, że czasem po prostu nie mogę.
Niemniej jednak nie wiem, czy powoli nie przywrócę sobie soli do diety, bo jednak tęskni mi się za pewnymi smakami z przeszłości. A nadciśnienie już mi przechodzi, ale sól w diecie nie była przyczyną, tylko brak ruchu i stresująca praca.
Masz tyle ziół i przypraw dostępnych na współczesnym rynku – papryka, pieprz, tymianek, rozmaryn, mięta. Czym zastąpić sól? Czymkolwiek, co doda smaku do twojej potrawy. Wiadomo że ziemniaki czy mięso bez soli to średni przysmak, dlatego trzeba sobie znaleźć jakieś zastępniki zamiast soli.
Jeśli nie wolno Ci jeść soli, to musisz ograniczyć nie tylko samą sól, ale przede wszystkim takie potrawy, jak szynka czy kiełbasa. Do szynek daje się tyle soli, że można zawału dostać. Jak sobie ziemniaki osolisz, to nic Ci się nie stanie. To jest tylko mały odsetek tego, co masz w gotowych produktach. Tak samo niektóre ryby wędzone – także mają w sobie tyle soli, że ciśnienie sobie można podnieść.
Gdyby wszystko sobie przygotowywać w domu od podstaw i solić z umiarem, nie byłoby żadnego problemu ani konieczności szukania zastępnika soli.
Ciężko w dzisiejszych czasach w ogóle nie jeść soli, bo ona jest praktycznie wszędzie. Ale można ograniczyć. Po prostu mniej jeść tego, gdzie jest sól. A gotując ryż itp. po prostu należy mniej soli sypnąć.
Sól można zastąpić innymi przyprawami. Możesz też niektóre potrawy zamiast jeść na słono, to na słodko, na przykład naleśniki. Jeśli cierpisz na przykład na nadciśnienie, to sól prawdopodobnie nie jest tutaj główną przyczyną. Przyczyną nadciśnienia jest przeważnie to, co się dzieje w twojej głowie. Oraz brak ruchu.
Istnieje kilka różnych opcji, które mogą być używane jako zamienniki soli w gotowaniu. Zioła, przyprawy, sos sojowy, cytrusy, octy.
Zioła i przyprawy to świetny sposób na dodanie smaku do potraw bez użycia soli. Niektóre przykłady ziół, które mogą być używane jako zamienniki soli to bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek. Przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa i papryka mogą być również używane do aromatyzowania żywności.
Sok z cytrusów, ocet i sos sojowy również mogą być użyte do dodania smaku do jedzenia. Te opcje mają tendencję do bardziej zdecydowanego smaku niż sól, więc ważne jest, aby używać ich oszczędnie.
Sok z cytrusów może być użyty do dodania cierpkiego lub kwaśnego smaku, podczas gdy ocet może być użyty do dodania kwaśnego smaku. Sos sojowy może być użyty do dodania pikantnego smaku.
Väčšiu sprostosť som ešte nečítal ako píšeš, že vysoký krvný tlak je to čo sa deje v ľudskej hlave.
Krvný tlak vysoký,alebo nízky nie je spôsobený len srdcom a žilami. Tlak je ovplyvnený tiež pečeňou (horný), a ľadvinami (dolný). Srdce a žily zmenou tlaku trpia.