Czym zastąpić tofu? Alternatywa dla tofu
Czy jeśli macie jakiś przepis z tofu, ale nie macie lub nie chcecie używać tofu, da się zastosować jakiś inny, podobny produkt? Czy są jakieś dobre alternatywy dla tofu? Znacie zamienniki tofu? Co zamiast tofu można zastosować?
5 Odpowiedzi
Na pewno dobrą alternatywą dla tofu jest tempeh. Ale to trudniej będzie dostać, niż tofu. Tofu teraz można kupić wszędzie, jest bardzo popularne.
Tempeh w przeciwieństwie do tofu możesz wyczuć ziarna soi, jest bardziej miękkie i kremowe. Nawet wołowinę można zastąpić tempeh, jeśli jesteś weganinem.
Musisz wybrać jakąś alternatywną wysokobiałkową roślinę. Pierwsze, co mi przychodzi na myśl, to fasola. Jest smaczna, ma dużo białka. Smak trochę inny, ale też powinno być dobre. Podobnie soczewica sprawdzi się zamiast tofu.
Można użyć seitan, czyli gluten pszeniczny. Tylko nie można mieć nietolerancji glutenu. Ale większość ludzi normalnie może jeść gluten.
Możesz też użyć mięsa, jeśli to nie jest wegańskie. Mięso z kurczaka będzie chyba najlepszą alternatywą. Filet z kurczaka, albo mięso z nogi kurczaka.
Dla wegetarian (ale nie wegan) alternatywą dla tofu może być biały ser.
Tofu jest z soi. Dlatego też cokolwiek innego z soi powinno się nadać. Oczywiście dla wegetarian i wegan proponowany twaróg nie jest opcją.
Jest coś takiego jak tempeh. Wywodzi się z kuchni indonezyjskiej i jest wykonywane z fermentowanych ziaren soi. Można go kupić w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością.