Czym zastąpić tymianek? Co zamiast tymianku?
Czy ktoś z was podziela ten sam pogląd, co ja i nie lubi tymianku? Jeśli tak, to czym zastępujecie tymianek? Co można dodać do potrawy, zamiast tymianku? Czym zastępujecie tymianek, jeśli też go nie lubicie?
30 Odpowiedzi
Też nie przepadam za tymiankiem. Zazwyczaj po prostu nie dodaję tymianku a potrawa i tak jest smaczna. Czasem bawię się innymi ziołami. Moim zdaniem zioła prowansalskie to idealna mieszanka. Jest tam tymianek, ale nie czuć go mocno. Czasem zamiast ziół prowansalskich kupuję zioła dalmatyńskie. Skład bardzo podobny, więc i smak też.
Jeśli w przedświątecznej gorączce zapomnieliście kupić tymianek (jak się organizuje wigilię, naprawdę można o czymś zapomnieć, jest tyle rzeczy do ogarnięcia) to można spróbować dodać estragon.
Być może rozmaryn albo bazylia też będą w stanie zastąpić tymianek, warto spróbować. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni.
Ja też nie lubię tymianku i po prostu go nie stosuję. Lepiej dodać np. bazylię lub estragon. Albo najlepiej od razu zioła prowansalskie lub dalmatyńskie. Jest tyle super przypraw. Najlepiej próbować wszystkich i dobrać według własnego gustu.
Jak jest jakiś przepis, w którym jest tymianek a ja akurat nie mam tymianku to po prostu go pomijam. Danie i tak wychodzi bardzo dobre. Oczywiście można użyć innych ziół. Jakie się lubi.
Tymianek moim zdaniem psuje potrawy. Dla mnie mógłby w ogóle nie istnieć i nie szukałabym, czym go zastąpić.
Tymianek można zastąpić ziołami prowansalskimi. W ich skład wchodzi właśnie tymianek. Plus inne, aromatyczne zioła.
Można kupić mieszankę przypraw do zastosowania w określonym celu. Tej mieszanki są dobre. Na przykład są mieszanki do ryb, do wieprzowiny, do kurczaka. Trzeba tylko sprawdzić skład, czy nie wpakowano jakiegoś syfu.
Jeśli robisz coś z kuchni włoskiej, najlepszym zamiennikiem będzie bazylia. W innych przypadkach – zioła prowansalskie.
Zamiast tymianku można użyć majeranek. Doda potrawie smaku tak samo lub nawet lepiej niż tymianek. Ewentualnie jak nie tymianek, to zioła prowansalskie, mieszanka ziół, takich jak majeranek i tymianek, cząber, bazylia lub przyprawy włoskie i do drobiu. Wszystkie te zamienniki doskonale sprawdzą się jako substytuty tymianku, jednak ważne jest, aby wziąć pod uwagę ich aromat, dostępność, wartość odżywczą i cenę.
Cząbrem można zastąpić tymianek. Zarówno cząber jak i tymianek podnoszą smak fasoli. Są też przeciwzapalne.