Czym zastąpić wałek do ciasta? Wałkowanie ciasta bez wałka
Czy zdarzyło wam się, że nie mieliście do dyspozycji wałka, a musieliście wałkować ciasta? Czy jest jakaś alternatywa dla wałka? Co zamiast wałka można użyć do ciasta?
7 Odpowiedzi
Jeżeli nie posiadasz wałka to w takiej sytuacji świetnie sprawdzi się butelka od wina. Po opróżnieniu jej należy usunąć etykietę, wyparzyć i viola. Nowy wałek jak się masz.
Sprawdzić się może walcowata butelka od alkoholu, ewentualnie większa szklanka bez uchwytu. W przypadku szklanki trzeba uważać, bo czesto szkło jest na tyle delikatne, że może pęknąć pod większym naciskiem.
Jak byłam u mojej siostry w jej nowym mieszkaniu, postanowiłyśmy przygotować tartę, aby sprawdzić jak sprawuje się piekarnik. Trochę za późno zorientowałyśmy się, że nie mamy wałka do ciasta, ale na szczęście kończyłyśmy już wino i umyta butelka od wina świetnie sprawdziła się w roli wałka do ciasta.
Ja nawet kiedyś w krytycznej sytuacji używałam termosu. I wyszło nawet dobrze. Ale najlepiej oczywiście jest mieć wałek.
Zamiast wałka do ciasta można użyć umytą szklaną butelkę albo słoik. Cokolwiek przypominającego swym kształtem wałek nada się i spełni swoją funkcję.
Są maszyny do makaronu, są elektryczne wałki do ciasta. Jeśli szukasz czegoś, co będziesz mieć w domu – może rurka po folii aluminiowej albo papierze do pieczenia.
Wałek do ciasta można zastąpić między innymi szklaną butelką. Oczywiście należy ją wcześniej dobrze umyć i pozbyć się etykiet.