dania z piekarnika ? co polecacie?
jakie danie z piekarnika robicie najczęściej (chodzi mi tu o obiad, nie o ciasta czy inne wypieki) najchętniej zjadłabym jakaś pieczeń lub zapiekankę. polecicie jakieś przepisy na coś naprawdę super?
wow 🙂 nigdy nie robiłam wątróbki w piekarniku – zawsze na patelni! dziękuje za pomysł 🙂
6 Odpowiedzi
kaczka 2 kg
majeranek Prymat 2 łyż.
czosnek 5 ząbków
sól 2 łyż.
olej 1 łyż.
majeranek Prymat 1/2 łyż.
tymianek 1/2 łyż.
pieprz czarny mielony 1/2 łyż.
jabłko winne kilka szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.
Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.
Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą.
Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.
Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki. Smacznego 🙂
zawsze balam się robić kaczkę.. może dzięki tobie się odważe!
Gotowany na mleku ryż umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przekładamy jabłkami z rodzynkami, posypujemy cynamonem i cukru – wedle własnego smaku i preferencji. 🙂
dziękuję za pomysł 🙂 ja za ryżem na słodko nie przepadam , ale juz wiem po przeczytaniu przepisu, że mój mężczyzna będzie sie zajadał 🙂
w takim razie będziesz już wiedziała jak mu kulinarnie dogodzić i co nowego przygotować dla niego na obiad 😉 chociaż myślę, że to danie równie dobrze można podać także na kolację 🙂
1 op makaronu lasagne
1 kg mielonego z łopatki
1 cebula
3 marchewki
3-4 ząbki czosnku
2 op pomidorów w puszce w kawałkach
2 łyżki ketchupu
oliwa z oliwek
przyprawy
100 g masła
60 g mąki
700 ml mleka
250 g żółtego ser
1 kulka mozzarelli
Sposób przygotowania przepisu:
Lasagne al forno, czyli lasagne z piekarnika z sosem bolognese i beszamelem
Sos bolognese: na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę razem smażymy. Do warzyw wrzucamy mięso, przyprawiamy i smażymy, aż będzie sypkie. Następnie na patelnię trafiają pomidory z puszki oraz ketchup. Dusimy wszystko razem bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje.
Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, rozmieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Płaty lasagne podgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
Na dnie formy do lasagne rozsmarowujemy niewielką porcje sosu bolognese i beszamelu, następnie układamy płaty lasagne, sos bolognese, sos beszamelowy i znów płaty lasagne. Czynność powtarzamy. Na ostatniej warstwie makaronu rozsmarowujemy jedynie sos beszamelowy, posypujemy startym żółtym serem i układamy plastry mozzarelli.
Zapiekamy w temp. 200st 30 minut pod przykryciem, a następnie 10 minut bez, żeby ser się zarumienił.
Ja lubię proste przepisy więc poprostu kroję ziemniaki na małe kawałki, do tego marchewkę i paprykę, doprawiam i wrzucam do piekarnika na około 40 minut na 180 stopni. I gotowe! Zdrowsze niż zapiekanki z serem itp.
Z piekarnika można zjeść niemal wszystko. Można zjeść schab pieczony, można zjeść rybę pieczoną w rękawie, można jeść zapiekankę makaronową, można iść zapiekankę ziemniaczaną, można jeść pizzę. Nawet frytki można zrobić w piekarniku, zamiast frytownicy. Jednak upieczenie surowych ziemniaków na frytki zajmuje sporo czasu.
Osobiście bardzo lubię udka z kurczaka pieczone w rękawie. Są przepyszne i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy udka umyć, wysuszyć, dodać ulubione przyprawy. Osobiście lubię tutaj dawać przyprawę Złocisty kurczak. Przyprawionego kurczaka wkładam do rękawa. Zawiązuję i nakłuwam rękaw. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza i piekę przez godzinę. Po tym czasie rozcinam ostrożnie rękaw, przekładam udka do naczynia żaroodpornego i piekę jeszcze pół godziny, żeby zarumieniła się skórka. Bardzo smaczne.
Wątróbka wieprzowa. 1kg wątròbki wieprzowej Sòl Pieprz 2 duże cebule Mać selera Musztarda Olej z oliwek Sposób przygotowania: Wątròbke namoczyć w mleku następnie ją opłukać.ułożyć na blasze.pokroic cebulę w piórka i posypać po wątròbce.w miseczce wymieszać olej,2 łyżeczki musztardy,sòl,pieprz i polać po wątròbce,na wierzchu położyć umytą nać selera i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do mièkości.