Danie ze szpinakiem?
Jakiś pomysł na danie że szpinakiem? Mam opakowanie świeżego szpinakiem i nie chce go wyrzucić
16 Odpowiedzi
Ja robię makaron ze szpinakiem i piersią kurczaka. Pierś kroję w kostkę, dodaję do niej ulubione przyprawy, smażę na patelni, dodaję przeciśnięty czosnek, później szpinak i chwilę to smażę razem. Na końcu dodaję opakowanie serka śmietankowego i dokładnie to mieszam, żeby składniki się połączyły. Do tego gotuję ulubiony makaron. Pyszne danie, polecam:)
dziekuje za odpowiedzi 🙂 dziś zrobię makaron a następnym razem napewno wyprobuje nalesniki 🙂
Kasza ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem, dobre są też pierogi ale ogólnie naleśniki wygrywają. Nie wiem jak bardzo lubisz szpinak, ale na przekąski dobry jest także na takim suchym chrupkim pieczywie. Ogólnie szpinak polecam na ciepło, dobrze doprawiony, z czosnkiem, koperkiem i twarożkiem 🙂
ooo o kaszy ze szpinakiem nigdy nie słyszałam u mnie zawsze makaron więc napewno wypróbuje
Ja robię ala de volaille z tym ze zamiast masła do środka daje szpinak z serem feta i czosnkiem
super pomysł 🙂 sprawdzę ten przepis w najbliższym czasie!
Można jeszcze tartę na słono – ze szpinakiem, ziołami i twarożkiem.
A! Myślę, że szpinak idealnie sprawdzi się także jako dodatek w roladkach z mięsa drobiowego, do tego kasza, ryż albo ziemniaczki 🙂 Ogólnie pole do popisu jest duże, ogranicza nas tylko wyobraźnia i nasze kubki smakowe
Zupa krem ze szpinaku. 1 lub 2 torebki świeżego szpinaku cytryna 2 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 marchewki 3-4 średnie ziemniaki. wrzucasz pokrojoną w plasterki marchew cebule pokrojoną w kostkę chwilkę aż marchewka troche zmięknie gotujesz dodajesz umyty szpinak czosnek drobno pokrojony wyciskasz sok z cytryny dodajesz do całości na koniec ziemniaki i gotujesz aż wszystko będzie miękkie na koniec wszystko mielisz blrnderem i gotowe na talerzyku jak już nalejesz zupe możesz dodakć troch śmietany do smaku 🙂
Jeszcze przyszło mi na myśl dodawanie szpinaku do koktajli, jeśli lubisz oczywiście. albo do koktajlu z ogórkiem, albo nawet jabłkowo-kiwi-szpinakowy. Wszystko zależy od tego jakie smaki preferujemy
tak do koktajli dodaje 🙂 tym razem chciała spróbować czegoś nowego. a jesli chodzi o koktajl to polecam szpinak z jablkiem i bananem. pychota!
Dziewczyny dzięki za Wasze podpowiedzi 🙂 najbardziej caciekawiły mnie naleśniki których ze szpinakiem nigdy nie jadłam i devolaje ze spzinakiem ktore zaproponowała jedna z Was. Szukając znalazłam jeszcze super przepis na ciasto ze szpinakiem! spradziłam i polecam. Nazywa sie chyba LEŚNY MECH no naprawdę coś innego i naprawdę smecznego 🙂 i to co jeszcze mogę polecic to ZUPĘ RYBNĄ ZE SZPINAKIEM 🙂 też pycha – do sprobowania w northfish-u a potem polecam wykonać zapewne zdrowszą domową wersje 🙂
makaron ze szpinakiem
SKŁADNIKI
2 PORCJE
150 g makaronu np. świderki, fusilli, penne
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki masła
150 g szpinaku
1/3 szklanki śmietanki 30%
1/3 szklanki tartego parmezanu
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak opłukać i odcedzić.
Na patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 – 7 minut). Doprawić solą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dodać szpinak i mieszając podgrzewać przez ok. 1 minutę aż zwiędnie.
Wlać śmietankę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość zagotować. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.
Połączyć z 1/3 ilości sera, resztę wykorzystać do posypania makaronu.
Naleśniki ze szpinakiem. Szpinak wcześniej podsmażony z czosnkiem i wymieszany z fetą. Naleśniki zawijasz z farszem jak krokiety i układasz na blaszce jeden obok drugiego. Na koniec zalewasz sosem beszamel i na wierzch układasz plasterki sera żółtego. Całość zapiekasz w piekarniku przez około 10-15 minut. Smacznego!
Ja często robię ziemniaczki gotowane, jajko sadzone i szpinak.Szpinak podsmażam dodaje gałki muszkatołowej ,pieprz ,sól.Polecam.
Ryba w przyprawie curry, makaron, szpinak, pomidory suszone i śmietanka. Przepyszne danie. Polecam.
Składniki:
1 lb. szpinaku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 cebuli, posiekana
3 ząbki czosnku, zmielone
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
1/4 filiżanki startego parmezanu
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (375 stopni F).
2. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i gotuj do miękkości, około 5 minut.
3. Dodaj mąkę i mieszaj do połączenia. Powoli dodawać mleko, ciągle ubijając, aż mieszanina będzie gładka.
4. Dodaj szpinak i gotuj aż zwiędnie, około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z parmezanem.
5. Wlej mieszankę do naczynia do pieczenia i piecz przez 20-25 minut, lub do momentu, gdy będzie bąbelkowa i złotobrązowa. Podawać na gorąco.
- 1 płaska łyżka masła
- 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki bulionu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 duże jajka,
- lekko roztrzepane 1/2 szklanki mleka
- 2 pory, obrane i posiekane
- 3 opakowania szpinaku mrożonego,
- 100 gram sera startego
Rozpuść masło w garnku na średnim ogniu. Dodaj mąkę, mieszając dokładnie, aż powstanie kremowa konsystencja. Dodaj bulion i gotuj mieszając, aż całość się zagotuje. Dodaj sól i pieprz.
Wymieszaj jajka i mleko w misce. Dodaj do garnka z sosem, mieszając energicznie. Dodaj pory i gotuj przez 5 minut, aż się zmiękną. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj ser i wymieszaj dokładnie. Podawaj
Pierogi ze szpinakiem, pizza ze szpinakiem, sałatka