Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego nie?
Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego nie? Jakie produkty można spożywać przed kolonoskopią? Co jeść przed badaniem? Czy można jeść nabiał?
2 Odpowiedzi
Dzień przed kolonoskopią należy zjeść śniadanie ubogie w błonnik, z kolei kolejne posiłki powinny już być płynne.
Z nabiału na pewno można zjeść np. budyń, twaróg, a także jogurty i naturalne serki homogenizowane bez kawałków owoców.
Miałem kolonoskopię dwa razy, więc wiem jak to wygląda z autopsji 🙂
DIETA 2-3 DNI PRZED badaniem (dieta bezresztowa):
MOŻNA jeść:
- Białe pieczywo, bułki (bez ziaren!)
- Biały ryż, makaron
- Chude mięso – kurczak, indyk
- Ryby białe
- Jajka (gotowane, jajecznica)
- Buliony, rosół klarowny
- Jogurty naturalne BEZ DODATKÓW (bez owoców, musli)
- Serki homogenizowane
- Banany (najlepiej dojrzałe)
UNIKAJ:
- Surowych warzyw i owoców (oprócz bananów)
- Ciemnego pieczywa, produktów pełnoziarnistych
- Kasz grubych (gryczana, jęczmienna)
- Orzechów, pestek, nasion
- Czerwonego mięsa
- Wędlin
- Produktów z błonnikiem
OSTATNI DZIEŃ przed badaniem: Tylko PŁYNY PRZEZROCZYSTE – bulion, herbata, woda, soki bez miąższu (ale nie czerwone!)
Co do nabiału: Jogurty naturalne i serki są OK na początku diety, ale ostatniego dnia już NIE. Mleko lepiej ograniczyć.
WAŻNE: Zawsze trzymaj się instrukcji od lekarza/pracowni – czasem mogą mieć nieco inne wytyczne! U mnie dostałem dokładną kartę co i kiedy.