Dlaczego warto jeść masło? Co daje masło?
Dlaczego warto jeść masło? Co daje masło? Jakie właściwości odżywcze ma masło? Czy po maśle się tyje? Ile dziennie można jeść masła?
2 Odpowiedzi
Masło jest najłatwiej przyswajalnym źródłem witamina A, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz nadnerczy, co przekłada się na niezaburzoną pracę układu sercowo-naczyniowego. Biodostępność tej witaminy jest w maśle niezwykle wysoka.
Masło bogate jest w antyoksydanty, w tym witaminę E, a także selen, które chronią przed chorobami serca. Masło zawiera niewielkie ilości jodu, co też jest bardzo ważne, dla osób, które np. mieszkają w terenach górskich, gdzie nie mamy tego pierwiastka. Zawiera kwas masłowy, hamujący namnażanie komórek rakowych. Ważny jest również dla flory bakteryjnej w naszych jelitach.
Masło jest również lekkostrawne. Tłuszcz mleczny przyswaja się najłatwiej ze wszystkich tłuszczów spożywczych dzięki zawartości krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie muszą być poddawane emulgacji przy użyciu soli żółciowych. Wysoka zawartość selenu w maśle wpływa na odporność organizmu. Ma silne właściwości przeciw utleniające i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy jak również całego metabolizmu.
Kiedyś była mocna nagonka na masło, że się tyje, że powoduje zawały itp., prawdopodobnie była to nagonka korporacji, żeby zachęcić do jedzenia margaryny. Masło jest naturalny wyrobem, a margaryna to wyrób chemiczny. A jeśli chodzi o ilości to wszytko w za dużych porcjach szkodzi.
Jest kilka powodów, dla których warto jeść masło, oczywiście z umiarem i w ramach zrównoważonej diety:
Smak
Masło dodaje bogatego i kremowego smaku do potraw, co sprawia, że są bardziej smakowite i przyjemne dla podniebienia.
Zawartość tłuszczu
Masło jest bogate w nasycone tłuszcze, które są niezbędne dla organizmu w umiarkowanych ilościach. Tłuszcze są ważne dla prawidłowego funkcjonowania hormonów, utrzymania zdrowej skóry i absorpcji niektórych witamin.
Witaminy
Masło zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E i K, które są kluczowe dla zdrowia oczu, kości, skóry i układu odpornościowego.
Kwas butyrynowy
Masło zawiera kwas butyrynowy, który może mieć korzystny wpływ na zdrowie jelit i może pomóc w redukcji stanów zapalnych.
Kwas linolowy (CLA)
Masło zawiera również CLA, który jest naturalnym przeciwutleniaczem i może pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała oraz prawidłowej funkcji układu odpornościowego.
Mimo korzyści wynikających z umiarkowanego spożycia masła, warto pamiętać, że zawiera ono dużo kalorii i tłuszczu, co może prowadzić do przyrostu masy ciała i problemów zdrowotnych, jeśli spożywane jest w nadmiarze. Ważne jest, aby zachować umiar i łączyć spożywanie masła z różnorodną i zrównoważoną dietą.