Dobra patelnia do smażenia bez tłuszczu
Możecie zarekomendować jakąś dobrą patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu? Czasami niektóre rzeczy smażę bez tłuszczu i chciałabym, żeby moja patelnia na to pozwalała.
6 Odpowiedzi
Są cztery rodzaje patelni do smażenia bez tłuszczu- teflonowe, ceramiczne, granitowe i tytanowe. Niedawno wmieniliśmy wszystkie nasze patelnie na te beztłuszczowe. Trzeba w opisie patrzeć czy patelnia jest w 100% non stick. Fakt, że patelnie te są droższe i trzeba się z nimi obchodzić delikatniej, aby nie zniszczyć powierzchni. Mamy patelnie firmy Tefal i są bardzo dobre.
Jak zapłacisz za patelnię przynajmniej te 80 zł to na pewno będzie obsługiwać takie rzeczy. Ja ostatnio zamawiałem patelnie na Media Markt i mogę smażyć bez tłuszczu.
Odradzam kupowanie patelni w Ikei za 20 zł, straszna tandeta.
Ikeowe patelnie po miesiącu intensywnego używania już do niczego się nie nadają. Lepiej sobie sprawić porządną patelnię za 70 zł. Zelmera albo Tefal i można spokojnie smażyć bez użycia oleju.
Ja od X lat używam patelni Tefal no i są to jedne z najdroższych na rynku, ale na prawdę sa spoko i można je używać nawet dobrych kilka lat po zakupie. Więc sprawdź ich propozycję w sklepie internetowym.
Jeśli chcesz smażyć bez tłuszczu to najlepiej wybrać jakąś ceramiczną albo tytanową patelnię. One powinny się najlepiej sprawdzić.
Pamiętaj jednak, że jeśli będziesz smażyć na oleju roślinnym to nic złego. Tłuszcz to nośnik smaku i do tego nawilża potrawę. Nic złego się nie stanie jeśli od czasu do czasu użyjesz do smażenia oleju roślinnego.
Patelnie granitowe pozwalają na smażenie beztłuszczowe. Co do marki to już zależy jaki masz budżet. Wiadomo że przeważnie im droższe, tym dłużej będzie działać (ale nie zawsze, czasem płaci się za reklamę).