Gdzie jest więcej białka w jajku – w białku czy żółtku?
Która część jajka zawiera więcej białka – białko czy żółtko? Gdzie jest więcej białka – w żółtku czy jajku?
7 Odpowiedzi
Hehe. Śmieszne pytanie, mam nadzieje, że nie podchwytliwe, ale chyba oczywste jest, że w białku jest więcej białka. Żółtko zawiera wiele minerałów i witamin, o ile nie jest ugtowane na twardo. To z żółtka powstaje kurczak, więc musi być w nim duża ilość wartościowych minerałów.
No raczej w białku jest więcej białka niż w żółtku. Choć nie jest to aż tak duża różnica jak można by się spodziewać.
W białku jest więcej białka, co nie zmienia faktu, że w żółtku występuje ono również.
Na logikę by wychodziło, że to w białku jest więcej białka. Bo jeśli nie, to po co by się tak nazywało? Ja bym powiedziała, że w białku.
W białku jajka znajduje się więcej białka, niż w żółtku. Białko zawiera około dwóch trzecich całkowitej ilości białka w jajku, podczas gdy żółtko zawiera pozostałą jedną trzecią.
W białku jajka znajduje się więcej białka niż w żółtku. Białka jaj składają się głównie z wody i białka, podczas gdy żółtka składają się głównie z tłuszczu (ale ma też witaminy i minerały, dlatego warto je jeść).
W jajku większość białka znajduje się w białku (białej części jaja), ale żółtko również zawiera białko i jest bardziej bogate w witaminy i minerały.
Chociaż białko jaja jest uważane za główne źródło białka, żółtko ma więcej białka na gram i dużo witamin oraz minerałów. W jednym z badań wykazano, że połączenie żółtek z białkami jaj owocowało 40% większym wzrostem mięśni niż spożywanie tej samej ilości białka tylko z białek jaj.
W rezultacie, żółtko jest bardziej wartościowe pod względem odżywczym i smakowym niż białko jaja.