Ile czasu gotować bób?
Ile czasu powinno się gotować bób, aby nadawał się do zjedzenia? Jak długo powinno się gotować bób, aby był miękki? Jak długo wy gotujecie? Pół godziny? Czy dłużej? A może krócej niż pół godziny?
8 Odpowiedzi
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15-20 minut, nalezy po tym czasie sprawdzić czy produkt jest już odpowoednio mieki.uważac trzeba również aby go nie rozgotować, wtedy straci swoje właściwości.
Bób zalewamy wodą i odrobinę solimy, następnie gotujemy około 15 lub 20 minut w zależności od ilości i jego dojrzałości oraz gatunku – jeden bób będzie miękki szybciej, inny potrzebuje więcej czasu. Po wyznaczonym czasie należy sprawdzić czy bób jest odpowiednio miękki, aby go nie rozgotować. Jeśli jest gotowy, należy go odcedzić i już można się nim zajadać 🙂
Ja gotuję bób 25 minut żeby mieć pewność, że będzie miękki. Jak jest za twardy, to potem mam poważne problemy z układem pokarmowym 🙂
Ja nie mam jednolitego sposobu, ile czasu gotować bób. Zawsze próbuję tak ze 2-3 kawałki w pewnych odstępach czasu. Jak jest odpowiednio miękki, wtedy kończę gotowanie. Czasem zajmie to około 20 minut, czasem około 30 minut. Szkoda, że świeży bób tak rzadko w ciągu roku można dostać, uwielbiam bób.
O istnieniu czegoś takiego jak bób dowiedziałem się od mojego znajomego kucharza. Wcześniej nigdy tego nie zauważałem i ignorowałem nieświadomie.
To zależy od bobu. Jeden bób gotujesz krótko już jest fajny, drugi bób gotujesz długo a i tak nie jest zbyt dobry. tak jak ktoś powyżej napisał, najlepiej spróbować. Ale 20 minut to jest takie minimum, najczęściej około 25 minut jak gotuję.
Ja bób gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania co jakiś czas próbuję, aby trafić na odpowiedni moment.
Pamiętaj dobrze osolić bób, żeby wydobyć pełnię jego smaku. Mnie gotowanie bobu zajmuje średnio 15-20 minut. Pod koniec gotowania wyławiam co jakiś czas jakiś bób i próbuję. Im starszy bób tym więcej czasu potrzebuje, żeby się ugotować.
Kolejna rada – jak gotujesz bób, a chcesz uniknąć wzdęć po nim to do gotującego się bobu dodaj koperek. Działa – sprawdziłem. Najlepiej gotować bez przykrycia, żeby tam to wszystko wyparowało.
Ja zawsze po około 20 minutach gotowania bobu w osolonej wodzie z dodatkiem koperku wyciągam jednego i próbuję. Jeśli jest jeszcze twardy to gotuję dłużej.
15 minut to krótko, jeszcze może być twardy. I będą gazy.