Ile czasu gotować grzyby?
Ile czasu powinno się gotować grzyby? I czy to zależy od tego, jakie grzyby się gotuje, czy też każde grzyby gotuje się zbliżoną ilość czasu? Jak długo gotujecie grzyby?
5 Odpowiedzi
Ja za średni czas gotowania grzybów przyjmuję 30 minut, ale trzeba pamiętać, iż inaczej przyrzdza sie grzyby suszone, inaczej marynowane, a jeszcze onaczej mrożone.Zatem wszystko zależy od okoliczności, jak równiez od rodzaju grzyba.
Zależy jakie grzyby i w jakiej formie. Jeśli to są suszone leśne grzyby, to oczywiście trzeba je najpierw przynajmniej pół godzinki namoczyć. A później przynajmniej 30 minut gotować. A jeśli chodzi o pieczarki to w zupie nie potrzebują dłużej niż 20 minut.
30 miut do za długo, grzyby się staną zamięknięte i nie będą w ogóle smaczne. Ja gotuje około 15 minut. A smarze jeszcze krócej. Wtedy mają dobry smak i są jędrne.
Jesli chodzi Ci o takie tradycyjne leśne grzyby, to ja bym je gotowała przynajmniej z 20 minut. A pieczarki można mniej, 15. Jak na patelni, to nawet szybciej będą gotowe.
To zależy od rodzaju grzybów, które gotujesz. Na przykład pieczarki wystarczy gotować przez około 10 minut, podczas gdy większe grzyby mogą wymagać nieco więcej czasu – 15, 20 minut.