Ile czasu gotować surową białą kiełbasę?
Ile czasu gotować surową białą kiełbasę? Jak długo powinno się gotować taką kiełbasę, aby była miękka i dobra do spożycia? Problem jest taki, że na opakowaniu kiełbasy nic nie jest napisane na temat jej gotowania.
4 Odpowiedzi
Około 20-30 minut. Najlepiej ją parzyć, nie gotować, czyli doprowadzić wodę do wrzenia, a potem zmniejszyć gaz, aby mocno nie bulgotało i zostawić na jakieś 20 minut. Nakłuj po 15-20 minutach i sprawdź, jak z miękkością.
Surowa biała kiełbasa jest parzona. Do wody dodajemy przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, czosnek. Ważne jest, aby woda miała około 90 stopni. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Wyłączamy. Wkładamy kiełbasę i przykrywamy garnek pokrywką. Średniej wielkości kiełbasa powinna w takiej wodzie spędzić około 20 minut. Im mniejsza tym krócej. Minimum 10 minut. Jeśli w międzyczasie zajrzysz i zauważysz, że kiełbasa pęka to nakłuj ją w kilku miejscach wykałaczką. Jeśli nie pęka to nie nakłuwaj jej (zachowa wszystkie soki wewnątrz i taka jest właśnie najlepsza).
Również zwracam uwagę na różnicę między gotowaniem a parzeniem. Osoby wyżej dobrze to opisały. Ja robię dokładnie tak jak opisała to Nasturcja. Kiełbasa wtedy wychodzi idealna.
Możesz nakłóć kiełbasę już przed wsadzeniem. Osól wodę, opierz, możesz też dodać inne przyprawy wg uznania.
Kiełbasa powinna być w nie gotującej się, ale bliskiej gotowania wodzie, przez około 15-25 minut. Zajrzyj po 15 minut i obserwuj. Możesz wyjąć z garnka, spróbować kawałek i ewentualni włożyć z powrotem.