Ile czasu gotować surową białą kiełbasę?
Ile czasu gotować surową białą kiełbasę? Jak długo powinno się gotować taką kiełbasę, aby była miękka i dobra do spożycia? Problem jest taki, że na opakowaniu kiełbasy nic nie jest napisane na temat jej gotowania.
4 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/268ee2a832014d8fae7cc58a183b3b3d?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F268ee2a832014d8fae7cc58a183b3b3d.jpg&r=g)
Około 20-30 minut. Najlepiej ją parzyć, nie gotować, czyli doprowadzić wodę do wrzenia, a potem zmniejszyć gaz, aby mocno nie bulgotało i zostawić na jakieś 20 minut. Nakłuj po 15-20 minutach i sprawdź, jak z miękkością.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/3475/60dafdc0e407d-bpthumb.jpg)
Surowa biała kiełbasa jest parzona. Do wody dodajemy przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, czosnek. Ważne jest, aby woda miała około 90 stopni. Nie doprowadzamy jej do wrzenia. Wyłączamy. Wkładamy kiełbasę i przykrywamy garnek pokrywką. Średniej wielkości kiełbasa powinna w takiej wodzie spędzić około 20 minut. Im mniejsza tym krócej. Minimum 10 minut. Jeśli w międzyczasie zajrzysz i zauważysz, że kiełbasa pęka to nakłuj ją w kilku miejscach wykałaczką. Jeśli nie pęka to nie nakłuwaj jej (zachowa wszystkie soki wewnątrz i taka jest właśnie najlepsza).
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/32735/1661243133-bpthumb.jpg)
Również zwracam uwagę na różnicę między gotowaniem a parzeniem. Osoby wyżej dobrze to opisały. Ja robię dokładnie tak jak opisała to Nasturcja. Kiełbasa wtedy wychodzi idealna.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/47309/1671268419-bpthumb.jpg)
Możesz nakłóć kiełbasę już przed wsadzeniem. Osól wodę, opierz, możesz też dodać inne przyprawy wg uznania.
Kiełbasa powinna być w nie gotującej się, ale bliskiej gotowania wodzie, przez około 15-25 minut. Zajrzyj po 15 minut i obserwuj. Możesz wyjąć z garnka, spróbować kawałek i ewentualni włożyć z powrotem.