Ile osolić masę (ciasto) na placki ziemniaczane?
Ile osolić masę (ciasto) na placki ziemniaczane? Ile soli użyć na pół kilo ciasta? Mam około pół kilo masy na placki ziemniaczane i nie wiem, ile osolić, żeby nie przesolić. Ale też żeby miało smak.
3 Odpowiedzi
Pół kilo ciasta to mi się wydaje że tak z pół łyżeczki soli. Ewentualnie płaską łyżeczkę. Nie za dużo. Ja miałam taką dużą miskę masy na placki ziemniaczane – nie wiem ile tam mogło być, może z kilogram albo półtora – osoliłam trzy płaskie łyżeczki i wyszło mocno przesolone.
Na pół kilo ciasta to ja bym wsypał 1 płaską łyżeczkę soli. Ale ja lubię dość słone rzeczy.
Aby odpowiednio osolić masę na placki ziemniaczane, zacznij od dodania mniej więcej 1 łyżeczki soli na każde 1 kg obranych i utartych ziemniaków. Ważne jest, aby przetestować masę przed smażeniem, aby sprawdzić, czy smak soli jest odpowiedni.
Jeśli po upieczeniu jednego placka uznasz, że potrzeba więcej soli, dodaj ją stopniowo i mieszaj, aż uzyskasz pożądany smak.
Pamiętaj, że lepiej dodać mniej soli na początek i doprawić później, niż przesolić od razu.