Ile razy można smażyć frytki na jednym oleju?
Ile razy można użyć jednego oleju (rzepakowego) do smażenia frytek we frytownicy? Ile razy z reguły smażycie, zanim wymienicie olej?
30 Odpowiedzi
Restrykcyjny dietetyk powie Ci, aby wcale nie jeść frytek smażonych w oleju.
Bardziej wyluzowany dietetyk powie Ci, aby frytki smażyć raz.
Człowiek myślący praktycznie poradzi Ci smażyć frytki na jednym oleju 4-6 razy.
Najbardziej oszczędni smażą 10-12 razy frytki na jednym oleju.
Ja smażę frytki na jednym oleju 6-7 razy, jeśli są to frytki ze świeżo obranych i pokrojonych ziemniaków. Frytki mrożone to 2-3 razy i już olej tak śmierdzi, że nie nadaje się do dalszego użytku. I przy każdym smażeniu dolewam świeżego oleju.
A jak się wrzuci do tego oleju kotleta czy rybę, to od razu olej będzie do wymiany, już potem frytek się nie usmaży w tym samym oleju.
Ja frytki robię z surowych ziemniaków, świeżo obranych, pokrojonych i lekko przesuszonych. Po smażeniu takich frytek olej jest dużo bardziej czysty w porównaniu z gotowymi, mrożonymi frytkami. Zazwyczaj na jednym oleju smażę około 7 razy.
Mnie jeden olej wystarczy zazwyczaj na jakieś 2 miesiące. Frytki smażę 6-7 razy, potem wymieniam. Nie jadam często frytek. Raz na 1-2 tygodnie. Lepiej sobie zrobić w domu, niż jeść na mieście. W restauracjach potrafią na jednym oleju ze 20 razy smażyć. Kiedyś kupiłem frytki w jakiejś budce i miałem taką biegunkę, że pół godziny nie mogłem wyjść z toalety.
Ja robię tak, że smażę frytki tak 5-6 razy na jednym oleju, ale są to frytki z własnych ziemniaków. A potem jeszcze raz lub dwa razy smażę kulki ziemniaczane (kupione) lub frytki kupione. Za ostatnim razem czasem też rybę usmażę lub coś innego i wtedy wymieniam olej.
Moim zdaniem w takich domowych warunkach, kiedy smażysz niewielkie ilości frytek (takich z własnych ziemniaków) to spokojnie można smażyć 6 razy. To według mnie takie dobre maksimum.
Ja w mojej frytkownicy oleju używam średnio 4-6 razy. Zależy czy smażę tam tylko frytki, czy coś jeszcze.
Tak do 6 razy będzie najlepiej. Frytki smażone na oleju są bardzo smaczne, chyba najlepsze.
Swoje ziemniaki można smażyć i smażyć. Ale jak wrzucisz mrożone, które już wcześniej były smażone w czymś, to olej po jednym smażeniu jest do wymiany. Koniecznie.
Frytki z surowych ziemniaków spokojnie można smażyć kilka razy na jednym oleju. Gotowe mrożone frytki, które mają już na sobie wielokrotnie używany olej, mogą być usmażone tylko raz i potem olej trzeba już wymieniać.