Ile soli użyć do peklowania szynki?
Ile soli użyć do peklowania szynki? Ile soli do peklowania szynki na mokro? Ile soli na litr wody? Ile soli używacie do peklowania szynki?
2 Odpowiedzi
Na 1 kilogram mięsa polecam użyć 30-40 g soli (czyli około 2 łyżek) oraz 400 ml wody.
Daj znać jak wyszło 🙂
Do peklowania szynki na mokro ja używam około 80-100g soli na litr wody – to daje solankę o stężeniu mniej więcej 8-10%. To jest taka standardowa proporcja, która sprawdza się u większości ludzi.
Mój przepis na solankę (na 1 litr wody):
- 80-100g soli (ja daję 90g)
- 15-20g cukru (balansuje smak)
- 2-3g saletry peklującej (dla koloru i bezpieczeństwa)
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz
Wskazówki:
- Solankę gotuj i ostudź przed zalaniem mięsa
- Mięso musi być całkowicie zanurzone (użyj talerzyka z obciążeniem)
- Pekluj w lodówce około 3-5 dni na każdy kilogram mięsa
- Co 2 dni obracaj mięso
Niektórzy dają więcej soli (nawet 120g/litr), ale moim zdaniem 90g wystarczy i szynka nie jest przesłona. Testuj co Ci pasuje!
Jak będziesz robił po raz pierwszy, możesz sprawdzić solankę jajkiem – powinno pływać 🙂
Powodzenia z peklowaniem!