Ile zarabia szef kuchni w USA?
Ile zarabia szef kuchni w USA? Jakie są zarobki na stanowisku szefa kuchni w USA? Czy szef kuchni w USA dobrze zarabia? Ktoś z was pracuje w USA jako szef kuchni?
7 Odpowiedzi
Najwięcej płacą restauracje, które istnieją już bardzo długo i mają renomę oraz stałych, bogatych gości. Ale wtedy też są bardzo duże wymagania od szefa kuchni. Dużych zarobków nie ma za nic.
Przeciętne zarobki szefa kuchni w USA to około 22 dolary na godzinę. Zależy to od renomy restauracji i doświadczenia szefa kuchni.
Jest duży rozstrzał zarobków – tak między 35 a 70 tys. dolarów rocznie zarabiają szefowie kuchni. Zdarzają się wyjątki, gdzie szef kuchni zarobi nawet 100 000 dolarów, ale to się dzieje wyłącznie w bardzo ekskluzywnych miejscach, które można byłoby policzyć na palcach.
Mój starszy brat wreszcie został szefem kuchni (to było jego marzenie). Jego zarobki rocznie to 45 tys. dolarów. Miał ofertę w innym mieście za 50 tys. dolarów rocznie, ale nie chciał się przeprowadzać.
W dużych miastach szef kuchni spokojnie zarobi 50 tys. USD rocznie. Praca na kuchni to wbrew pozorom ciężka praca, która zarazem wymaga kreatywności.
Na pewno są tacy, którzy zarabiają około 5000 dolarów miesięcznie na rękę. Oglądałem program o tym w telewizji i ktoś tam się chwalił. To było albo w Nowym Jorku, albo w Chicago, nie pamiętam. I było to około 2 lata temu, więc teraz zarobki mogą być jeszcze większe u tych osób.
Na pewno im bardziej doświadczony szef kuchni tym więcej będzie zarabiać. Poza tym liczy się lokalizacja. Tak, jak piszą osoby wyżej – w większych miastach szefowie kuchni zarabiają więcej.