Jak długo można przechowywać jajka?
Jak długo można przechowywać jajka? Czy można je przechowywać dłużej, gdy trzymam je w lodówce? Jak długo przechowujecie jajka? Kiedy jajka zaczynają się psuć? Ile czasu można przechowywać jajka maksymalnie?
6 Odpowiedzi
Poza lodówką kilka dni, chyba że jest chłodno wtedy dłużej. W lodówce 2 – 3 tygodnie.
W temperaturze do 12 stopni można przechowywać jajka przez maksymalnie 2 tygodnie.
W lodówce można przechowywać jajka do 4-5 tygodni.
U mnie czasami leżą 2-3 tygodnie i są ok. Jeszcze mi się nie trafił zbuk. Ale właśnie nigdy nie trzymam w lodówce dłużej niż 3 tygodnie.
Zawsze też patrzę na datę ważności, gdy kupuję jajka w sklepie. Gdy dostaję od babci, pytam, z kiedy są to jajka.
Jak trzymasz normalnie w kuchni na wierzchu lub innym nie schłodzonym pomieszczeniu, to po 7-9 dniach już mogą zacząć tracić przydatność do spożycia.
W lodówce trzymam świeże jajka nie dłużej niż 3 tygodnie. A gdy biorę z marketu i widzę że mają krótki termin ważności, to po włożeniu do lodówki staram się zjeść w ciągu maksymalnie 4-5 dni.
Jajka świeże (od kury) trzymam spokojnie 3-4 tygodnie w lodówce. Ze sklepu – patrz na datę na skorupce, zwykle 28 dni od zniesienia.
W lodówce (4-6°C): do 4-5 tygodni W temperaturze pokojowej: max 2 tygodnie
Jak sprawdzić czy świeże? Wrzuć do wody:
- Tonie = świeże
- Unosi się pionowo = stare ale jeszcze jadalne (zrób na twardo/do ciasta)
- Pływa = wyrzuć
Trzymam jajka w lodówce szerokim końcem do góry, nie na drzwiach (tam jest za ciepło). Jak mam kurnik, to wiem że najlepiej nie myć jajek przed przechowywaniem – zmywasz naturalną powłokę ochronną.