Jak gotować brukselkę na parze?
Jak gotować brukselkę na parze? W jaki sposób na parze ugotować brukselkę? Nie mam dużego doświadczenia w gotowaniu brukselki, a na parze to już w ogóle mało rzeczy gotowałam. Dopiero uczę się gotować na parze.
4 Odpowiedzi
Nie ma nic prostrzego. Musisz mieć to metalowe urządzenie do gotowania na parze. I później myjesz brukselkę, wsadzasz do tego sitka na którym się gotuje i po 15 minutach wyjmujesz ugotowaną brukselkę. Ja jeszcze kładę na wierzch pod koniec masełko i sól żeby była pyszniejsza.
Ja zawsze po prostu wkładam warzywa na sito do gotowania na parze no i wtedy po prostu gotuję do miękkości 😉
Najlepszym sposobem na ugotowanie na parze brukselki jest rozpoczęcie od obcięcia końcówek. Następnie przekrój je na pół, jeśli są duże, lub pozostaw w całości, jeśli są małe.
Następnie, dodaj warzywa do koszyka do gotowania na parze i umieść koszyk nad gotującą się wodą. Przykryj garnek i pozwól gotować się na parze przez 3-5 minut, lub do momentu, gdy będą miękkie.
Na koniec, wyjmij z garnka i ciesz się pyszną brukselką.
Skuteczną metodą gotowania brukselki na parze jest pokrojenie jej na jednolite kawałki. Dzięki temu będą się równomiernie gotować. Następnie, doprowadź garnek z wodą do wrzenia, a następnie dodaj brukselkę. Pozwól jej gotować się przez 8-15 minut lub do momentu, gdy będzie miękka.
Ktoś powyżej pisze 3-5 minut – nie ma szans, aby na parze brukselka była miękka po 3 minutach.