Jak gotować kaszę gryczaną? Gotowanie kaszy gryczanej
Jak gotować kaszę gryczaną? Jak gotujecie kaszę gryczaną? W tym:
- Jak gotować kaszę gryczaną paloną?
- Jak gotować kaszę gryczaną niepaloną?
- Jak gotować kaszę gryczaną białą?
Jak najlepiej jest ugotować kaszę gryczną?
5 Odpowiedzi
Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i bardzo ją lubię. Gotuje się ją szybko z 15 minut. Szklanka kaszy gryczanej, dwie szklanki wody i gotujesz, jak zacznie wrzeć to zmniejszasz ogień i pilnujesz żeby Ci się nie przypaliła.
Ja zawsze gotuję około 5 minut dłużej, niż jest napisane na opakowaniu. Gdy na opakowaniu jest napisane, że 15 minut, to gotuję 20 minut.
Jeśli nie masz instrukcji gotowania, to zarówno paloną, jak i niepaloną (czyli białą, to jedno i to samo) gotuj około 18 minut. Po tych 18 minutach możesz wyjąć trochę (jeśli nie jest w torebce) i zobaczyć miękkość.
U mnie to jest zazwyczaj 18-23 minuty. Gdy jest dużo kaszy i więcej wody, to trochę ciężej jest mi nad tym zapanować.
Gotowanie kaszy gryczanej jest dość proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto kroki, które należy wykonać aby ugotować kaszę gryczaną:
- Przygotowanie:
- Najpierw należy przesypać kaszę na sitko i dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą, aby usunąć pył i inne zanieczyszczenia.
- Istnieje również opcja podsmażenia kaszy na patelni bez tłuszczu przed gotowaniem, co wzmocni jej orzechowy smak.
- Gotowanie:
- Wlej do garnka odpowiednią ilość wody. Standardowy stosunek to 2 części wody na 1 część kaszy, ale można go dostosować w zależności od preferowanej konsystencji.
- Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie delikatnie wsyp kaszę.
- Dodaj szczyptę soli (opcjonalnie).
- Obniż temperaturę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15–20 minut, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
- Nie mieszaj kaszy podczas gotowania, aby ziarna pozostały całe.
- Odpoczynek:
- Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i odstaw kaszę na kilka minut pod przykryciem. Pozwoli to kaszy „dojść” i stanie się ona bardziej sypka.
- Serwowanie:
- Przed podaniem możesz delikatnie „spulchnić” kaszę widelcem, aby stała się jeszcze bardziej sypka.
Zwróć uwagę, że kasza gryczana niepalona i palona mogą mieć nieco inny czas gotowania i smak. Kasza gryczana palona ma intensywniejszy, orzechowy smak i ciemniejszy kolor.