Jak gotować ryż basmati?
Jak gotować ryż basmati? Po raz pierwszy w życiu będę gotować ryż basmati. Możecie doradzić, jak to zrobić, aby się dobrze ugotował? Jak gotujecie ryż basmati? Jaki jest najlepszy sposób na ugotowanie ryżu basmati?
5 Odpowiedzi
Nie jest tak łatwo ugotować ryż basmati żeby nie był rozmięknięty. Ale ogólnie to na szklankę ryżu daję dwie szklanki wody, sole od razu jak woda jeszcze jest zimna no i na początku gotuję mocniej a później jak już zawrze, to zmniejszam na super mały ogień tak żeby tylko bulgotało. No i z 20 minut i ryż powinien być gotowy. Im mniej w nim mieszasz i kommbinujesz, tym lepiej dla ryżu.
Ja zawsze trzymam się tego, co jest napisane na opakowaniu ryżu. Zawsze wychodzi mi dobry. Często trochę dłużej go gotuję, ponieważ wolę bardziej miękki ryż.
Ryż basmati to długoziarnisty, aromatyczny ryż, który jest popularny w kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jest często używany w pilawach, biryanis i innych daniach z ryżu.
Aby ugotować ryż basmati, opłucz go w zimnej wodzie, aby usunąć nadmiar skrobi. Następnie należy doprowadzić garnek z wodą do wrzenia i dodać ryż. Gotuj ryż przez 10-12 minut, lub do momentu, gdy będzie miękki. Odcedź ryż w durszlaku i podawaj.
Aby ugotować ryż basmati, przepłucz go kilkakrotnie w zimnej wodzie. Zagotuj wodę w garnku i wsyp ryż. Gotuj przez około 10-15 minut lub do momentu, gdy ryż będzie miękki. Odcedź ryż w durszlaku, a następnie przepłucz ciepłą wodą. Na koniec spulchnić ryż widelcem i podawać.
Nie wiem od czego to zależy, ale idealnie ten sam czas gotowania nie zawsze się sprawdza. Raz gotowałam 18 minut i dopiero był miękki, raz gotowałam 14 minut i już był miękki. Ale 10-12 minut, jak ktoś napisał wyżej, to chyba za krótko, chyba że na jakiś naprawdę mocnym ogniu.