Jak kroić pomidora?
Jak kroić pomidora? Jak ładnie pokroić pomidora na talerz? Jak najlepiej pokroić pomidora?
2 Odpowiedzi
Duże pomidory lubię kroić w plasterki (choć niektórzy lubią też w ćwiartki), natomiast koktajlowe – na połówki.
Kroję pomidory prawie codziennie, więc mam swoje sprawdzone sposoby!
NAJWAŻNIEJSZE – ostry nóż! Tępy nóż miażdży pomidora zamiast go kroić i wygląda to tragicznie.
Sposoby krojenia:
1. W plastry (klasyk na talerz/kanapkę):
- Obcinam szypułkę
- Kroję w plastry ok. 0,5 cm grubości
- Układam na talerzu wachlarzem lub w okrąg
- Można wyciąć twardą środkową część noża
2. W ćwiartki/ósemki (do sałatek):
- Kroję pomidora na pół, potem na ćwiartki
- Jeśli duży – jeszcze raz przepołowię każdą ćwiartkę
- Usuwam gniazda nasienne (opcjonalnie)
3. W kostkę:
- Kroję na pół i wykrawam szypułkę
- Każdą połówkę kroję w plastry, potem obracam i kroję w kostkę
- Świetne do salsas, sosów, sałatek
PRO TIPY:
- Pomidor kładź szypułką do góry/dołu, nie na bok – łatwiej się kroi
- Nóż z ząbkowanym ostrzem (do pieczywa) czasem działa lepiej niż zwykły
- Przed podaniem na talerz lekko posól – wydobywa smak
Dla efektu WOW: możesz pokroić w cienkie plastry i ułożyć naprzemiennie z mozzarellą – caprese zawsze robi wrażenie!