Jak obrać i pokroić melona? Jak go jeść?
Jak kroić melona? Jak go jeść? Jak ładnie podać melona? Czy można jeść pestki z melona? Jak obrać melona? Czym obierać melona?
2 Odpowiedzi
Pestek z melona nie należy jeść, absolutnie!
Najpierw owoc powinien zostać, oczywiście, umyty. Następnie należy przekroić go po długości, aby otrzymać dwie połówki.
Po przekrojeniu trzeba delikatnie wydrążyć wszystkie pestki.
Kolejny krok to przekrojenie owocu na mniejsze kawałki.
Przed zjedzeniem trzeba jeszcze ostrożnie obrać nożem skórkę.
JAK KROIĆ I OBRAĆ MELONA:
Sposób 1 – w łódki:
- Przekrawam melona na pół wzdłuż
- Łyżką wybieram pestki
- Każdą połówkę kroję na „łódki” ok. 3-4 cm szerokie
- Nożem odcinam miąższ od skórki albo zostawiam na skórce do jedzenia
Sposób 2 – w kostkę (najładniejszy na talerz):
- Obcinam „czapki” z góry i dołu
- Stawiam melon pionowo i obcieram skórkę nożem z góry na dół
- Kroję na pół, wybieram pestki
- Kroję w plastry, potem w kostkę
Sposób 3 – w kulki:
- Łyżką do lodów lub specjalnym nożem do wykrawania kulek
- Wygląda efektownie!
CZYM OBIERAĆ: Ostry duży nóż kuchenny – ja używam zwykłego szefa kuchennego. Niektórzy używają noża do obierania, ale mnie się nie sprawdza przy tak dużym owocu.
PESTKI: Lepiej NIE jeść – są twarde i niestrawne. Wybieram je zawsze łyżką.
JAK PODAĆ:
- Kostki na szpadkach z serem feta i miętą (HIT lata!)
- W misce z innymi owocami
- Same kostki schłodzone z lodówki
- Z szynką parmeńską (wytrawna przekąska)
Kupuj melona, który jest ciężki jak na swój rozmiar i pachnie słodko przy szypułce!