Jak odkroić skórę z łososia? Jak zdjąć skórę łososia?
Jak można odkroić skórę z łososia? Jak zdjąć skórę z łososia? Macie na to jakieś sprawdzone sposoby, albo doświadczenie w tym temacie? Mam przed sobą to zadanie.
7 Odpowiedzi
Najlatwiej jest ją odkroić kierując nóż zgodnie z ułożeniem tkanek filetu, ale ja zawsze idę na łatwiznę – piekę łososia i wtedy skórka sama pięknie odchodzi. Tak jest najłatwiej, chyba, że nie chcesz piec, to wtedy pierwszy sposób.
No właśnie, po co się męczyć wcześniej ze skóra jak po upieczeniu skórka sama zostaje na tacy a mięso łatwo od niej odchodzi. Ja też korzystam z tego samego sposobu.
Ja zazwyczaj zaczynam od tyłu ryby i systematycznie, powoli ciągnę w przeciwną stronę. Jak gdzieś nie chce iść to pomagam sobie nożem. Czasami warto skórę zostawić, tylko lepiej dokładnie umyć rybę.
Jedna z najbardziej wartościowych składników samego łososia. Tam też znajdują się oleje omega i dużo innych esencjonalnych elementów.
W jednym miejscu lekko nożem odcinam skórę od mięsa, a dalej to już ciągnę i tylko pomagam sobie nożem. Nie jest to proste zadanie i zgadzam się z przedmówcami, że czasami już lepiej porządnie wymyć łososia i przygotować go razem ze skórą.
Na tym filmie pokazuje gościu, jak odkroić skórę z łososia:
Oto kroki, które możesz podjąć, aby usunąć skórę z łososia:
- Aby skutecznie usunąć skórę, będziesz potrzebować ostrego noża do filetowania i stabilnej deski do krojenia.
- Połóż filet skórą do dołu na desce do krojenia.
- Natnij skórę na jednym końcu filetu, ale staraj się nie nacinać mięsa.
- Używając ręki lub szczypiec, chwyć nacięty kawałek skóry.
- Trzymając naciętą skórę, prowadź nóż między skórą a mięsem, starając się utrzymać nóż jak najbliżej skóry. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić mięsa.
- Przesuwaj nóż w przód i w tył, podczas gdy delikatnie ciągniesz skórę w przeciwnym kierunku.