Jak pokroić mango?
Jak kroić mango? Jak pokroić w kostkę, jak w paski, a jak jeszcze inaczej? Jak powinno się jeść mango? Jak kroicie mango?
1 Odpowiedź
Mango można pokroić na kilka różnych sposobów.
Pierwszy to metoda na pół. Nieobrane mango nacinamy wzdłuż jego długości aż nie trafimy na pestkę. Tak nacięte mango delikatnie odrywamy. Z dwóch łódeczek owocu, jakie powstaną, możemy łyżką wydrążyć miąższ.
Druga metoda to tzw. szachownica. Odkrojone plastry mango delikatnie nacinamy od środka owocu w niewielkie kwadraty. Następnie delikatnie rozciągamy plaster tak, by nacięcia odłączyły się od siebie. Wzór szachownicy stworzony z mango będzie piękną ozdobą stołu na przyjęciu.
Trzeci sposób to kostka z mango. Obrane odcięte plastry tniemy w dość duże kostki. Ten sposób jest najpowszechniejszą metodą serwowania mango. Można nim ozdobić drinki lub dodać jako składnik do sałatki.