Jak powinno się gotować parówki?
Jak powinno się gotować parówki? Jeśli są np. w folii, tak jak berlinki, powinno się tę folię zdjąć przed gotowaniem?
Ile czasu gotować parówki? Kiedy wiadomo, że parówki są gotowe?
2 Odpowiedzi
Wszyscy znają parówki, a przeważnie wszyscy źle je przyrządzają. Jakiś czas temu znany kucharz wypowiedział się na ten temat jak robić to prawidłowo.
Po pierwsze i najważniejsze parówek nie powinniśmy w ogóle gotować. Ja po usłyszeniu tej informacji byłam trochę zaskoczona, ale wyjaśnię dlaczego nie należy tego robić.
Wodę na parówki należy zagotować, jeśli już wrze to wyłączamy. Do odstawionego z ognia garnka z wrzątkiem wkładamy obrane z osłonek parówki. Przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy na kilka minut. Nasze parówki pięknie się zagrzeją 🙂
Dlaczego nie gotujemy parówek:
- Po pierwsze intensywne gotowanie we wrzącej wodzie może spowodować popękanie parówek. Para, która się wytworzy we wnętrzu kiełbaski rozsadzi parówkę od środka. A wiadomo, że tego nie chcemy.
- Po drugie i chyba najważniejsze. Parówki są produktem wędliniarskim już ugotowanym i silnie rozdrobnionym, nie potrzebują długiej obróbki cieplnej. Warto wiedzieć, że parówki zawierają sole peklujące. Z tego względu nie należy ich przegotować. Podczas obróbki cieplnej sole peklujące ulegają rozkładowi na związki potencjalnie szkodliwe. Dlatego parówki wystarczy podgrzewać w gorącej wodzie przez 3-5 minut.
Gotowanie parówek jest prostym procesem, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Jeśli parówki są w folii, jak np. berlinki, należy ją zdjąć przed gotowaniem. Folia służy tylko do ochrony podczas przechowywania i nie jest przeznaczona do gotowania.
Parówki najlepiej gotować w wodzie o temperaturze około 80-90°C (nie wrzącej) przez 3-5 minut. Czas gotowania zależy od grubości parówek. Wiadomo, że są gotowe, gdy zaczynają lekko „puchnąć” i unoszą się na powierzchni wody. Przegotowanie może spowodować pękanie skórki i utratę smaku.
Alternatywnie można je podgrzewać w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie przez 3-4 minuty po wyłączeniu źródła ciepła. To delikatniejsza metoda, która pomaga zachować soczystość parówek.
Pamiętaj, że parówki są już wstępnie ugotowane, więc proces ten służy głównie do ich podgrzania i nadania odpowiedniej tekstury.