Jak powinno się jeść awokado? Jak je obierać?
Jak powinno się jeść awokado? Jak je obierać? Jak przyrządzić awokado, aby było najsmaczniejsze? Czy lepiej jeść je rano, czy wieczorem?
1 Odpowiedź
Ważne, żeby awokado było dobrze dojrzałe bo wtedy jest najsmaczniejsze i łatwo je ogarnąć. Jeśli mamy dojrzałe awokado, to wystarczy ostry nóż. Robimy ruch krojenia na pół, kiedy obkroimy je z każdej strony, wystarczy połówki przekręcić w odwrotne trony i awokado się otwiera. Wtedy łatwo możemy wydrążyć miąższ.
Najbardziej znaną opcją jest guacamole czyli taka pasta, dip z awokado z dodatkami. Świetnie się sprawdzi do pieczywa czy warzyw. Ale dojrzałe awokado świetnie też smakuje tak po prostu położone na kanapkę czy w sałatce.
Co do pory jedzenia, to świetnie sprawdzi się wieczorem na kolacje bo jest lekkie i ma dużo pierwiastków, które odżywią nasz organizm przez noc.