Jak powstaje czekolada? Z czego produkuje się czekoladę?
Jak powstaje czekolada? Z czego produkuje się czekoladę? Z czego robi się czekoladę mleczną, a z czego gorzką czekoladę? Czym się różnią od siebie? Jak powstaje czekolada krok po kroku?
1 Odpowiedź
Ziarna kakaowca po zerwaniu są poddawane krótkiemu etapowi fermentacji w specjalnych zbiornikach, po czym są one suszone a następnie prażone w wysokiej temperaturze. To ten proces nadaje im smaku oraz aromatu, znika na tym etapie kwaśny smak.
Wysuszone ziarna się kruszone i pozbawiane łusek. Proces trwa aż do uzyskania konsystencji gęstego płynu. Gdyby je utwardzić powstanie tak zwana miazga kakaowa. Miazgę tę po tłoczeniu przerabia się do postaci masła kakaowego.
Aby uzyskać czekoladę gorzką – miazgę kakaową miesza się z cukrem i masłem kakaowym. Czym więcej użytej miazgi tym silniejszy i bardziej gorzki jest finalny smak – na ogół oscyluje jej udział w granicach kilkudziesięciu procent. Do tego rodzaju czekolady czasami dodaje się mających wzbogacić smak domieszek.
Aby uzyskać czekoladę mleczną domieszany jest składnik uzyskany z mleka.