Jak przechowywać aronię? Przechowywanie aronii
Jak przechowywać aronię? W jakiej temperaturze najlepiej przechowywać świeżą aronię? Czy trzymać ją w lodówce? A może zamrozić?
4 Odpowiedzi
Aronia to w rzeczywistości małe, ciemne jagody o nieco kwaśnym smaku i wspaniałych właściwościach odżywczych. Kiedy są świeże, mają tendencję do bycia nieco „plującymi” i dlatego dość trudno je jeść na surowo.
Ale nie wyrzucaj ich! Ponieważ aronia jest bardzo cierpka, doskonale nadaje się do robienia dżemów i przetworów, a w zamrażarce może przetrwać około dwóch lat. Jeśli więc nie zamierzasz ich tak szybko wykorzystać, zamroź je!
Aby zamrozić aronię: umyj ją dokładnie, a następnie dobrze odsącz.
Rozłóż na blasze do pieczenia lub talerzu i włóż do zamrażarki. Zamrażaj aż do uzyskania stałej konsystencji. Po zamrożeniu przechowywać w torbie do zamrażania. Trzeba przełożyć do takiej torby.
Świeże aronie najlepiej przechowywać w lodówce w durszlaku, w dużej ilości wody, przez 24 godziny.
Można je zamrozić, jednak ich tekstura może stać się mączysta i mniej smaczna. Najbezpieczniej jest przechowywać zamrożone jagody w torebce, w której zostały zakupione.
Jeśli nie jesteś jeszcze gotowy do użycia aronii do przetworów czy ciast, to zamroź w torbie lub pojemniku. U góry to dobrze opisano.
Ja trzymałam aronie przez rok zamrożone, potem po rozmrożeniu bez problemu nadawały się do użycia. W lodówce za długo nie można trzymać. Jeśli masz szufladę na warzywa i owoce, to w takiej szufladzie powinna wytrzymać 2-3 dni po zerwaniu.
Aronię przechowuje się najczęściej w formie suszonych owoców, mrożonych owoców lub jako sok.
Aronię można suszyć, zachowując przy tym większość jej wartości odżywczych. Wystarczy umieścić owoce na papierze do pieczenia i suszyć w piekarniku przy niskiej temperaturze (około 50-60 stopni Celsjusza) przez kilka godzin.
Można również aronię zamrozić. Owoce należy najpierw umyć, osuszyć i umieścić na tacy w jednej warstwie. Następnie trzeba je włożyć do zamrażarki. Gdy owoce są już zamarznięte, można je przełożyć do zamkniętych pojemników lub torebek do zamrażania.
Sok z aronii jest doskonałym sposobem na przechowywanie owoców. Można go pasteryzować i przechowywać na półce z przetworami.
Pamiętaj, aby przechowywać aronię w chłodnym i ciemnym miejscu, aby zachować jej wartości odżywcze jak najdłużej, zanim podejmiesz decyzję o bardziej długoterminowym przechowywaniu.