Jak przechowywać grzyby świeże i suszone? Przechowywanie grzybów
Jak przechowywać świeże grzyby? A jak przechowywać suszone grzyby? W jakiej temperaturze trzymać? Czy trzymać w lodówce? Czy gdzieś w suchym i chłodnym miejscu?
4 Odpowiedzi
Grzyby świeże to jednak lepiej przechowywać krótko i wtedy w lodówce. Jeśli jednak chodzi o to by dłużej je przechować, to wtedy je zamrażam. Co do suszonych najlepiej w takich specjalnych słoiczkach i w suchym miejscu.
Najlepszym sposobem na przechowywanie świeżych grzybów jest trzymanie ich w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej używać plastikowych lub szklanych pojemników, które dobrze utrzymują wilgoć. Aby utrzymać świeżość grzybów, należy je zużyć w ciągu 2-3 dni.
Jeśli chcesz dłużej przechowywać grzyby, możesz je suszyć lub mrozić. Suszenie grzybów wymaga obrania ich, a następnie wysuszenia na suszarce lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli chcesz mrozić grzyby, należy je pokroić, a następnie zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Suszone grzyby najlepiej byłoby trzymać w papierowych lub materiałowych torebkach w lodówce lub zamrażalniku.
Ale można też trzymać w jakiejś chłodnej szafce, nie ma konieczności w lodówce. A w zamrażalniku tylko wtedy, gdy chcemy je naprawdę bardzo długo trzymać.
U mnie grzyby się długo nigdy nie ostaną, zawsze zjadane szybko. Przechowuję tylko w lodówce, aby mogły poleżeć dłużej. A jak jest naprawdę nadmiar, to robimy marynowane. A takowe przechowuję w piwnicy.