Jak przechowywać szparagi?
Jak przechowywać szparagi? Czy trzymać szparagi w lodówce? Jeśli tak, to jak długo mogą być przechowywane w lodówce?
4 Odpowiedzi
Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce. Może to być miejsce w drzwiach tam gdzie odstawiamy butelki. Szparagi umieszczamy w słoiku lub wysokim pojemniku na stojąco. Do naczynia wlewamy zimną wodę. Wystarczy tylko tyle, żeby końce szparagów się w niej zanurzyły. Tak przygotowany pojemnik wstawiamy do lodówki.
Należy pamiętać o codziennej wymianie wody. Szparagi możemy przechowywać w ten sposób ok tygodnia.
Szparagi możesz przechowywać na kilka sposobów, w zależności od tego, jak długo chcesz je przechowywać. Jeśli planujesz zjeść je w ciągu kilku dni, możesz przechowywać je w lodówce.
Wystarczy odciąć końcówki szparagów, a następnie umieścić je w pojemniku z 3-5 cm wody. Przykryj pojemnik pokrywką lub folią i przechowuj w lodówce. W ten sposób szparagi przetrwają kilka dni.
Jeśli chcesz przechowywać szparagi przez dłuższy czas, możesz je zamrozić. Odetnij końcówki szparagów, a następnie blanszuj je we wrzącej wodzie przez dwie minuty.
Schłódź szparagi w wodzie z lodem, a następnie dobrze je odsącz. Umieść szparagi w torbie do zamrażarki, usuń jak najwięcej powietrza i szczelnie zamknij. Szparagi mogą być przechowywane w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Szparagi powinny być przechowywane w lodówce, w pozycji pionowej w słoiku lub pojemniku z calem lub dwoma wody.
Szparagi są delikatnymi warzywami, które najlepiej smakują, gdy są świeże. Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo przechowywać szparagi, aby zachować ich świeżość i wartości odżywcze:
Krótkoterminowe przechowywanie (kilka dni):
- Wilgotny ręcznik: owiń szparagi wilgotnym ręcznikiem papierowym, który pomoże utrzymać odpowiedni poziom wilgoci.
- Pionowe przechowywanie: umieść szparagi pionowo w naczyniu z niewielką ilością wody (jak kwiaty w wazonie), a następnie przykryj je plastikową torebką i przechowuj w lodówce.
- Plastikowa torebka: możesz również umieścić szparagi w plastikowej torebce z lekkim nawilżeniem i przechowywać w najchłodniejszej części lodówki.
Długoterminowe przechowywanie:
- Blanszowanie: jeśli chcesz przechować szparagi dłużej, możesz je najpierw blanszować, czyli krótko obgotować w wodzie, a następnie szybko schłodzić w zimnej wodzie.
- Zamrażanie: po blanszowaniu, osusz szparagi i umieść je na tacy w jednej warstwie. Włóż tacę do zamrażarki na kilka godzin. Kiedy szparagi będą zamrożone, przełóż je do zamkniętych torebek do zamrażania i przechowuj w zamrażarce.
Ważne wskazówki:
- Nie obieraj szparagów przed przechowywaniem; obierz je tuż przed gotowaniem.
- Przed spożyciem usuń zdrewniałe końcówki, które mogą być włókniste i trudne do jedzenia.
- Szparagi najlepiej spożyć jak najszybciej, ponieważ z czasem tracą swoje walory smakowe i odżywcze.
Przestrzegając tych wskazówek, możesz cieszyć się świeżymi szparagami przez dłuższy czas i maksymalizować korzystanie z ich wartości odżywczych.