Jak przechowywać truskawki?
Jak przechowywać truskawki? Gdzie trzymać truskawki, aby jak najdłużej zachowały świeżość i się nie zepsuły? Czy truskawki można przechowywać w lodówce?
3 Odpowiedzi
Najlepiej truskawki przechowywać w formie jak najbardziej naturalnej czyli bez mycia i z szypułką. Wtedy zachowają największą świeżość. Czas zbioru truskawek to czas ciepłych dni. Po zerwaniu warto je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. To zapobiega rozwoju bakterii i pleśni. Najlepiej w lodówce w szufladzie przeznaczonej na warzywa i owoce. Tam panuje optymalna temperatura dla warzyw i owoców.
Dodatkowo trzeba dodać, aby owoce nie były za bardzo ściśnięte i zgniecione bo to powoduje szybsze psucie się. Najlepiej, żeby były luźno rozsypane w jakimś pojemniku lub półmisku. W takim stanie wytrzymają 2-3 dni.
Ja się zastanawiałem też, czy truskawki przechowywać w lodówce. Pytałem tu i tam, czytałem tu i tam.
Odpowiedź brzmi – owszem, truskawki należy przechowywać w lodówce, aby utrzymać je świeże i jędrne przez około tydzień.
Najlepszą metodą przechowywania truskawek jest umieszczenie ich w szufladzie na warzywa (tzw. „crisper drawer”) lodówki z chłonnymi ręcznikami papierowymi, które pomagają zapobiegać gromadzeniu się wilgoci na owocach.
Niektóre osoby sugerują również przechowywanie truskawek w szczelnym szklanym słoiku, takim jak słoik typu Mason. Pamiętaj, aby umyć truskawki dopiero wtedy, gdy będą potrzebne do przygotowania potrawy.
Najlepiej trzymać w lodówce w szufladzie na warzywa, te szuflady w nowych lodówkach są robione tak, aby jak najdłużej zachować świeżość. Ale nie wszystkie warzywa i owoce powinno się trzymać. Pomidory dla przykładu trzymam zawsze na zewnątrz.