Jak wybrać arbuza? Na co zwrócić uwagę?
Czym się kierować, kupując arbuza w sklepie? Na co zwrócić uwagę, kupując arbuza? Czy lepszy jest z pestkami, czy bez? Duży lub mały? Przekrojony czy zamknięty? Ale całego to byśmy nie przejedli chyba.
2 Odpowiedzi
Akurat od dwóch lat jeżdże na wakację w Bułgarii i od tego czasu znam się trochę na arbuzach, bo zawsze tu są bardzo pyszne arbuzy pod koniec lata. Jak popukasz pięścią w arbuza do dźwięk powinien być taki jakby „wodnisty” trudno to w zasadzie opisać, wszystko przychodzi z doświadczeniem. Ale możesz spróbować w ten sposób.
Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze arbuza. Skupię się na wyborze owocu w całości bo rozkrojony owoc to widzimy i już możemy ocenić.
Po pierwsze skóra arbuza – nie powinna mieć ubytków, wgnieceń, powinna być jędrna, po naciśnięciu palcem nie powinna się zapadać. Arbuz powinien mieć ciemnozielony kolor skóry. Czasem na powierzchni skórki występują charakterystyczne brązowe „pajęczynki” i to akurat dobry znak- taki arbuz z pewnością będzie słodki.
Jeśli chodzi o rozmiar i ciężar to wybierajmy raczej średniej wielkości arbuzy. Małe arbuzy zazwyczaj są niedojrzałe w środku. Zważmy arbuz w dłoniach – powinien być dość ciężki co będzie oznaczało, że jest soczysty.
Obejrzyj też spód owocu. To też dużo nam powie o jego stanie. Miejsce w którym arbuz spoczywał na ziemi przed zbiorem będzie jaśniejsze od reszty owocu. Powinno być ono żółte lub nawet pomarańczowe. Będzie to oznaczało, że arbuz leżakował wystarczająco długo, żeby dojrzeć i nabrać słodyczy, na której nam zależy. Jeśli plama jest biała lub zielona, odłóż go na miejsce, to nie będzie dobry wybór.
Warto też ostukać owoc. Gdy uderzymy w powierzchnię arbuza ręką powinien wydać charakterystyczny głuchy dźwięk, podobny do odgłosu bębenka. Jest to znak, że trafiliśmy na dojrzały okaz.
Warto kupować arbuza w całości bo wtedy będzie świeższy i smaczniejszy.