Jak wykorzystać mięso z rosołu?
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Co można zrobić z mięsem z rosołu? Jak wykorzystujecie mięso z rosołu, gdy zostaje? Znacie jakieś ciekawe pomysły / przepisy?
7 Odpowiedzi
Mięso z rosołu można, wbrew pozorom, wykorzystać na różne ciekawe sposoby. Da się z niego przygotować takie rzeczy jak np. pierogi z mięsem, pasztet, paszteciki, pulpety, kotleciki, galaretę, knedle z mięsem, potrawkę, zapiekanki z kurczaka z sosem, makarony z kurczakiem i sosem, tortille z kurczakiem, marchewką i groszkiem w sosie curry.
Mięso z rosołu najczęściej wykorzystuję na pierogi, bądź używam go jako farszu do innych potraw. No chyba, że nie chce mi się z nim nic robić, to po prostu zjadam.
Można z niego zrobić farsz do krokietów, albo do pierogów. Ja czasem jeszcze je wyciągam i podsmażam w cebuli i oleju. Gotuję tylko ziemniaki dodaję sałatkę i jest drugie danie.
Gdybym umiał to z takiego mięsa zrobiłbym pierogi. Ale ponieważ nie robiłem nigdy pierogów, to po prostu je zjadam. Ale pewnie można zrobić też pasztet, czy krokiety.
Moje ulubione wykorzystanie mięsa z rosołu to paszteciki do barszczu czerwonego. Mięso oddzielam od kości, przyprawiamy, dodaję natkę pietruszki i koperek i mieszam wszystko. Wykładam to na rozłożone ciasto francuskie, zawijam, smaruje z wierzchu roztrzepanym jajkiem i tnę nożem na mniejsze paszteciki. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika aż się ciasto zarumieni. Podaję oczywiście z barszczem czerwonym. Pyszne.
Mięso z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym ze sposobów jest rozdrobnienie go i użycie jako nadzienia do tacos lub burritos.
Innym sposobem jest posiekanie go i użycie jako dodatku do sałatek lub zupy.
Możesz również użyć mięsa jako głównego składnika zapiekanki bądź gulaszu.
Ja sobie smażę to mięso z makaronem, gdy zostanie makaron. Gdy nie zostanie, to gotuję dodatkowo. Smażony makaron jest dobry praktycznie ze wszystkim.