Jak zrobić najlepsze naleśniki?
Moja dziewczyna śmieje się ze mnie, że nie potrafię gotować. To prawda, ale chciałbym jej pokazać, że myli się. Dlatego pomyślałem, że zrobię takie naleśniki, jakich jeszcze w życiu nie jadła:) Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na naprawdę pyszne naleśniki?
9 Odpowiedzi
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/nalesniki/nalesniki.html Ja korzystałem z tego a jestem noga w gotowaniu 😀
1 szklanka maki, 1 szklanka mleka, 2 jajka i 3/4 szklanki wody gazowanej. ja zawsze robie wszystko x 2 zeby wyszlo więcej. mozesz tez dodac troche cukru jesli chcesz zeby byly slodnkie.
Ciasto robię na oko, aby nie lało się za bardzo, ale też nie było glutem 🙂 ogólnie 1-2 jajka, mleko, mąka pszenna, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, łyżka oleju słonecznikowego. Jak chcę bardziej puszyste wlewam nieco gazowanej wody mineralnej.
Polecam z dżemem wiśniowym lub z czarnych porzeczek i do tego bita śmietana, pychotka!
Ciasto na naleśniki jest banalnie proste, jajka, mąka, mleko, sól, proporcje takie, aby ciasto nie było zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Jak już usmażysz naleśniki to posmaruj je ulubionym dżemem lub nutellą i podaj z bitą śmietaną albo ze słodkim białym serkiem – to na słodko, możesz zrobić farsz z kapusty lub grzybów albo ze szpinakiem i twarożkiem wtedy danie będzie na słono 🙂 ogranicza Cię tylko Twoja własna wyobraźnia 😉
Jeśli chodzi o farsz do naleśników, to często wykorzystuje ten z pierogów ruskich, jeśli zostało mi go dość dużo, a nie chce mi się dorabiać ciasta i lepić kolejne pierogi. Po usmażeniu naleśników, nakładam na nie farsz jak do ruskich i przysmażam i podaję z sosem pomidorowym, grzybowym lub serowym, chociaż bez sosu też smakują pysznie 🙂
Z naleśników najbardziej lubię krokiety. Farsz z kapusty, grzybów i parówek zawinięty w naleśniki, obtoczone w jajku i bułce tartej, przysmażone i polane sosem pomidorowym, pycha!
Nie za dużo mąki i nie za dużo mleka. Ciasto zrób takie, aby było w miarę rzadkie i aby naleśniki wyszły cieniutkie – wtedy są najlepsze w smaku.
Jeśli chodzi o ciasto na naleśniki to warto zamiast mleka użyć maślanki. Moim zdaniem takie naleśniki są smaczniejsze. Co do nadzienia to wszystko zależy od Twojej wyobraźni.