Jak zrobić sok z malin? Przepisy na sok z malin
Jak robi się sok z malin? Czy ktoś z was robił sok z malin? Macie swoje maliny, albo robiliście z kupionych malin? Jak się robi taki sok krok po kroku? Czy sok z malin trzeba gotować, czy robi się na surowo?
1 Odpowiedź
Ja mam swoje maliny, ale kupne tez mogą być. Na początku trzeba je delikatnie umyć, ja zostawiam w wodzie na chwilę, później odlewam i czekam do podsuszenia. Do garnka wsypuje maliny warstwami. Każdą warstwę posypuje cukrem. W sumie na 1 kg malin potrzeba około szklanki cukru. Następnie trzeba poczekać co najmniej 30 minut, aż maliny puszczą sok, w tym czasie kilka razy je wymieszaj.
Potem zacznij podgrzewać garnek i mieszając w nim zaczekaj, aż zawartość się zagotuje. Po około 5 minutach gotowania i mieszania przecedź uzyskaną zawiesinę przez gęste sitko, żeby te drobinki z malin się nie przedostały.
Uzyskany sok malinowy jeszcze raz doprowadzam do wrzenia, a następnie przelewam do słoików wcześniej wyparzonych, zakręcam je, odwracam zakrętką do dołu i zostawiam do ostygnięcia. Nakrętka powinna się zrobić wklęsła, to znak, że sok jest dobrze zamknięty i przez długi czas się nie zepsuje. Ale jeśli potrzebujesz część na teraz to można spożywać taki bez zagotowania, wytrzyma kilka dni w lodówce.