Jak zrobić wino z winogron?
Jak zrobić wino z winogron w domu? Ile wody i cukru należy dać na 10 kg winogron? Jakie powinny być proporcje wszystkiego przy robieniu wina z winogron? I jak to zrobić krok po kroku?
1 Odpowiedź
Po zebraniu winogron, należy oddzielić owoce od gałązek i ewentualnych śmieci, które mogą się zebrać podczas zrywania owoców. Takich winogron nie myjemy, bo chodzi nam o ten nalot na owocach, który pomoże w fermentacji. Następnie owoce musimy zmiażdżyć, ale nie miksować na papkę. Najlepiej sprawdzi się tłuczek do ziemniaków. Uzyskaną miazgę przelewamy do gąsiora o pojemności ok 25 L. Następnie dolewamy miksturę wody i cukru.Cukier powinien być dobrze rozpuszczony. Gąsior zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną, nalewamy do niej wody, by obserwować jak wino pracuje oraz by do wina nie dostały się owady i jakieś zanieczyszczenia.
Całość zostawiamy na 6-7 tygodni w ciepłym miejscu. To ważna sprawa, bo odpowiednia temperatura jest potrzebna do dobrej fermentacji. Co kilka dni sprawdzamy, czy w rurce fermentacyjnej jest woda oraz obserwujemy, czy miazga z winogron nie podchodzi za blisko korka. Jeśli okaże się, że tak się dzieje należy odlać trochę wody lub wyjąć część miazgi.
Po 6-7 tygodniach odcedzamy miazgę od płynu. To czas na ewentualne dosłodzenie naszego trunku. Całość ponownie przelewamy do gąsiora. Zatykamy korek w rurką fermentacyjną i także wlewamy do niej wodę. Wino gotowe jest w momencie, gdy przestaje pracować, czyli buzować. Zazwyczaj ok 4-5 tygodni. Wtedy możemy je zlać do butelek i cieszyć się smakiem domowego winka.
Proporcje:
- 10 kilogramów polskich winogron
- 2 kilo cukru
- 4 litry wody