Jaka musztarda do majonezu?
Jaka musztarda będzie najlepsza do majonezu? Ktoś z was eksperymentował i ma zdanie w tej sprawie? Która musztarda będzie się najlepiej nadawać do majonezu?
4 Odpowiedzi
Jeśli chodzi Ci o zmieszanie musztardy z majonezem, aby uzyskać mocniejszy smak i ciekawy sos, to ja bym wybrała albo musztardę rosyjską, bo naprawdę mocno zaostrzy, albo musztardę z ziołami, bo nada ciekawego smaku.
A jeśli chodziło Ci o przygotowanie domowego majonezu, to mam doświadczenie z dwiema. Jednak to tradycyjna, sarepska i po prostu od jej ilości będzie zależał smak majonezu – dodasz więcej i utrzesz, to majonez będzie bardziej wyrazisty. Z dijon też powinno wyjść bardzo dobrze.
Druga, którą mam wypróbowaną, to miodowa. Smak był nietypowy i łagodny…
Musztarda sarepska (a jak kto woli to saperska 😉 ) byłaby moim zdaniem idealna, ponieważ jest delikatna i nie przyćmiłaby smaku majonezu.
Najczęstszym rodzajem musztardy używanej do majonezu jest musztarda Dijon. Ta musztarda jest wykonana z mieszaniny zmielonych nasion gorczycy, octu i białego wina. Ma ostry, pikantny smak, który dobrze komponuje się z kremową konsystencją majonezu. Można również użyć innych rodzajów musztardy, takich jak musztarda pełnoziarnista lub miodowa.
Robiąc majonez, możesz użyć dowolnej musztardy, którą lubisz. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, użyj żółtej musztardy. Aby uzyskać ostrzejszy smak, użyj musztardy Dijon.