Jaką patelnię wybrać?
Kompletuję właśnie gary do nowego domu i potrzebuję pomocy. Czytałam w necie że rodzajów patelni jest od groma i jeszcze trochę i nie wiem na jaką się zdecydować? Teflonowa? Podobno szybo się zarysowuje. Ceramiczna? Jest dosyć ciężka. Z powłoką nieprzywierającą? Czy można ją włożyć do zmywarki? Pomożecie?
8 Odpowiedzi
Co do samej patelni niewiele pomogę, ale wypowiem się na temat zarysowań, o których wspomniałaś. Mówisz, że teflonową łatwo zarysować – owszem, jeśli do przewracania kotletów używasz metalowych przyrządów to niewykluczone. Pamiętaj, że do przewracania czy mieszania dań na patelni powinno się używać drewnianych lub silikonowych przedmiotów, wtedy ryzyko porysowania powierzchni jest raczej znikome 😉
Okej,ale czasem trzeba szorować gąbką-tą twardszą stroną i nie raz już mi się rysa pojawiła, a potem kolejna i kolejna…
Nie znam tego myku z papierem? Ale co taim suchym się wyciera? Zwykle namaczałam w wodzie z płynem,ale teraz przy małym kocie nie ma opcji żeby cokolwiek zostało w zlewie na noc
Najlepsze są patelnie ceramiczne, najszybciej się na nich smaży. Jak się weźmie taką dużą ciemną, to są chyba teflonowe, to bardzo długo taka patelnia się nagrzewa. No i najczęściej jest tak, że im więcej się zapłaci, tym lepsza patelnia.
Powyżej wspomniano, że patelnie ceramiczne są dobre, ale ja miałam ceramiczną i szybko się zużyła, tzn. może z pół roku i już była cała porysowana. Mimo drewnianych łyżek itd.
Ja mam patelnię z odlewanego aluminium z powłoką nieprzywierającą. Nie znam się na tych wszystkich metodach produkcji patelni, ale ta patelnia jest bardzo wytrzymała i świetnie się z niej korzysta.
Nie polecam teflonowych. Na rynku jest teraz sporo modeli patelni, które zostały wykonane inną metodą. Ale jest jedna wspólna zasada we wszystkich patelniach – nie używać na nich metalowych sztućców. Najlepiej używać drewnianych, plastikowych oraz sylikonowych akcesoriów. Żeby nie szorować patelni podczas mycia warto ją zalać wodą, jak już będzie zimna. Nie wolno zimną wodą zalewać gorącej patelni. W ten sposób również można zniszczyć patelnię. Nie polecam też mycia patelni w zmywarce.
Patelnia miedziana to jest jedno z najlepszych rozwiązań. Ale patelnie miedziane są bardzo drogie. Patelnie miedziane mają najlepsze przewodnictwo cieplne. Lepsze jest jedynie srebro. Oczywiście nie jest to surowa miedź, ponieważ surowa miedź wchodziłaby w reakcję z żywnością. Zazwyczaj naczynia miedziane są cynkowane lub stosowane są inne zabiegi, na przykład mieszanie miedzi z innymi metalem.
Dodatkową zaletą jest to, że patelnie miedziane wyglądają bardzo estetycznie.
A próbowałaś – zamiast szorowania – usunąć resztki potrawy i tłuszczu ręcznikiem papierowym lub papierem toaletowym, a resztę zalać wodą i odstawić do odmoknięcia?