Jaki chleb jest najzdrowszy?
Jaki chleb można uznać za najzdrowszy? Na pewno nie jest to zwykły, biały chleb, prawda? Jaki chleb jest najbardziej zdrowy? Orkiszowy? Czy może chleb razowy? A może każdy ma coś pozytywnego i nie można jednoznacznie tego ustalić?
6 Odpowiedzi
Najzdrowsze rodzaje pieczywa to:
- chleb pełnoziarnisty – z pełnego ziarna i wykonany w całości z mąki pszennej i nie ma dodatkowych składników tak jak białe pieczywo,
- chleb owsiany – zawiera błonnik rozpuszczalny, który pomaga w zmniejszeniu poziomu cholesterolu,
- chleb żytni – ten zawiera najwięcej błonnika i składników odżywczych, zawiera dużo żelaza i witamin z grupy B.
Chleb pełnoziarnisty i żytni. Te są bardzo zdrowe i mi najbardziej smakują. Chleb owsiany też od czasu do czasu jem. Najmniej nam sprzyja chleb pszenny.
Najzdrowsze chleby to takie, które samodzielnie upieczesz tak naprawdę. Oczywiście ja sam tego nie robię, bo komu by się chciało? Tak czy inaczej do najzdrowszych zalicza się chleb żytni i oceniłbym, że owsiany. Pytanie jest tylko takie, czy rzeczywiście, bo może sam w sobie byłby ok, ale jeśli dodają do niego polepszacze i inne chemikalia, to nie jest pewien.
Chleb gryczany jest bardzo zdrowy, ale nie każdemu smakuje, bo czuje się mocno nasiona gryczane w nim. A poza tym powiedziałabym, że każdy chleb w duzych ilościach nie jest zbyt zdrowy. Jak się jje chleb na śniadanie,, obiad i kolację, zamiast domowych, ciepłych posiłków, to nawet najzdrowszy cheb nie pomoże. Trzeba mieć zbilansowaną dietę.
Najzdrowszy chleb to chleb pełnoziarnisty, razowy. Im więcej ziaren i im ciemniejszy tym lepiej. Ale trzeba uważać na takie, które są farbowane karmelem. Takie to są oszukane zdrowe chleby.
Na pewno najlepiej jest jeść chleb pełnoziarnisty. Staram się jak najczęściej kupować właśnie tego typu chleb. Czasami, tak dla przypomnienia smaku kupuję pszenny.