Jaki chleb ma najwięcej błonnika?
Jaki chleb posiada w sobie największą zawartość błonnika? Który chleb ma najwięcej błonnika? Czy ktoś z was zna może odpowiedź na to pytanie? Potrzebuję spożywać produkty z dużą zawartością błonnika.
9 Odpowiedzi
Poniżej lista chlebów, które mają najwięcej błonnika, od najwięcej do najmniej:
- chleb chrupki (żytni)
- chleb razowy żytni
- chleb mieszany jasny
- chleb żytni jasny
- chleb pszenny razowy
- chleb pszenny jasny
Czyli najwięcej błonnika ma chleb chrupki żytni. Widziałem też w jakimś rankingu, że bułki razowe mają dużo błonnika, zaraz po chlebie chrupkim (żytnim) by się plasowały, czyli na drugim miejscu.
Najwięcej błonnika ma chleb żytni, jak ostatnio byłam u lekarza bo miałam problemy, lekarz powiedział, że muszę spożywać więcej błonnika i zalecał między innymi chleb żytni.
Jeśli masz zalecone przez lekarza lub dietetyka, aby spożywać jak najwięcej błonnika, powinieneś na pierwszym miejscu w diecie stawiać chleb żytni. Chleb żytni ma najwięcej błonnika w stosunku do innych chlebów. Najmniej błonnika będzie mieć jasny chleb pszenny.
Jak potrzebujesz dużo błonnika, to jedz dużo ziaren. Chleb pełnoziarnisty. Najmniej błonnika ma taki standardowy, jasny pszenny chleb. Jak masz spożywać dużo błonnika, to nie kupuj go.
Ja ostatnio byłem i dietetyka i powiedział mi, że właśnie potrzebuję jeść więcej błonnika i zalecił jedzenie chleba żytniego. Soki warzywne też mają dużo błonnika, warto kupować sobie soki warzywne, albo robić samemu w domu. Ale kupione też są w porządku.
Chleb żytni. On ma bardzo dużo błonnika. Ja często kupuję chleb żytni. Bardzo mi smakuje. Jest tak smaczny, że uwielbiam go jeść z samym masłem.
Jeśli macie problemy z jelitami i wypróżnianiem, polecam zjeść sobie banana, albo nawet dwa. Mnie to zawsze pomaga. Nie zaszkodzi też kefir do obiadu. Ogólnie owoce mają to do siebie że pomagają w problemach z trawieniem. Gdy mam coś z żołądkiem, nierzadko zwykłe jabłko mi pomaga.
Im ciemniejszy (naturalnie, nie przez dodanie barwnika w postaci karmelu) tym ma najwięcej błonnika. A jak ma do tego ziarna to już w ogóle mega dawka błonnika.
Obecnie jest sezon na kalafior i kalafior ma w sobie też dużo błonnika. 100 gram kalafiora pokrywa 12% dziennego zapotrzebowania. Z chlebów to chleb żytni ma największą zawartość. Ale każdy chleb warto jeść. Gluten trawi niemal każdy, to jest mit, że gluten jest szkodliwy. 1% populacji ma problem z glutenem.
Ja tam jem wszystkie chleby, czasem kupuję ciemny, czasem jasny. Nie można skupiać się na jednym.