Jaki ser do burgera? Dobry ser do hamburgera
Jaki ser najbardziej pasuje do burgera? I czy to zależy, z czym jest burger? Czy burger wołowy lepiej skomponuje się z innym serem, niż burger wieprzowy czy drobiowy? Jaki ser najbardziej smakuje wam na burgerze?
6 Odpowiedzi
Kotlet w burgerze nie spełnia żadnego innego zadania niż smakowe. Kotlety drobiowe są zupełnie inne w smaku niż te wołowe. (drobiowe są bardzo suche) Najlepszy ser do hamburgera moim zdaniem to gouda lub serek topiony w plasterkach.
W mcDonaldzie dodaja sera topionego. Ja w domu jak robię, to też dodaje topionego sera w plasterkach. I tak cała magia leży w dodatkach czyli sosie i ogórkach kiszonych.
Moim zdaniem w burgerze najlepiej komponuje się dobry chedar
Ja kupuję taki specjalny Hochland topiony w plasterkach i on jest świetny zarówno do burgera, jak i do tostów. Bardzo ładnie się rozpuszcza, przepysznie smakuje.
Gdy nie mam, to biorę taki jaki mam – czasem jest to parmezan, czasem ementaler, czasem Gouda. Lubię wszystkie sery.
Cheddar to bardzo dobry ser do burgerów, tak jak ktoś napisał powyżej. U mnie w regionie jest też tzw. „ser włoszczowski”, robiony chyba we Włoszczowej. Jest on bardzo smaczny, bardzo dobre jakości i jego dodaję często do różnych potraw. Można go kupić na stanowisku mięsnym w Dino.
Wybór sera do burgera zależy od Twoich osobistych preferencji, ale istnieje kilka popularnych opcji, które dobrze komponują się z mięsem i innymi składnikami burgera:
1. Cheddar – Jest to klasyczny wybór do burgerów ze względu na jego silny, wyrazisty smak i dobrą zdolność do topienia.
2. Swiss – Ten ser jest delikatny, ale ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Dobrze komponuje się z pieczarkami i cebulą.
3. Monterey Jack – Ten ser jest delikatny i kremowy, świetnie się topi i ma neutralny smak, który dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.
4. Gouda – Gouda jest kremowym i łagodnym serem, który świetnie komponuje się z wołowiną, kurczakiem lub wieprzowiną.
5. Blue cheese – Jeśli lubisz coś mocniejszego, ser pleśniowy może dodać burgerowi wyrazisty smak.
Do burgera tylko pikle, żaden kiszony!