Jakie dania są popularne na Sycylii we Włoszech?
Jakie dania są popularne na Sycylii we Włoszech? Z czego słynie Sycylia? Co się je na Sycylii? Jakie produkty są tam najłatwiej dostępne? Co znajduje się w codziennej diecie mieszkańców włoskiej Sycylii?
1 Odpowiedź
Sycylia słynie z pięknej przyrody i pysznego jedzenia. Jest tam kilka dać, deserów, które obowiązkowo trzeba spróbować. Może zacznijmy od słodkości. W sumie śniadania są tam bardziej na słodko, albo śniadanie to tylko kawa. Dla nas Polaków to trochę dziwne, bo my to jajecznica lub kanapki. Na Sycylii na śniadanie takie tradycyjne dostaniemy kawę, może być też z mlekiem. Do tego pyszna puszystą brioszkę. To bułka bardziej na słodko, zwieńczona kulką u góry. Podaje się ją z granitą lub lodami.
Ja będąc na Sycylii zimą dostałam na śniadanie we włoskim domu pyszną kawę, sok pomarańczowy, rogalik typu croissant i było jeszcze domowe ciasto na bazie pomarańczy, takie biszkoptowe i do tego domowy dżem. Aaaa i jeszcze do przegryzienia kilka świeżych migdałów.
Ze słodkich rzeczy koniecznie trzeba zjeść „Cannolo siciliano”. Bez tego nie ma Sycylii 🙂 Cannolo to rurki z chrupiącego ciasta nadziane kremem z sera ricotta, a czasami obsypane kruszonymi pistacjami lub innymi dodatkami. Dla mnie to była bomba, uwielbiam. Słodkości tam jest bardzo dużo, naprawdę. Ale własnie ta bułka z lodami i cannolo to najbardziej tradycyjne desery.
Oczywiście nie mogło by zabraknąć makaronów i dań z ryb i owoców morza, bo te są tam łatwo dostępne i bardzo popularne. Ryby i owoce morza to podstawa kuchni sycylijskiej i sztandarowe dania większości restauracji na Sycylii. Ryby i owoce morza podawane są w różnej formie, smażone w cieście, ale bardzo często z makaronami.
Jeśli chodzi o makarony, których nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu to pasta alla norma. To makaron w połączeniu z bakłażanem smażonym na oliwie z oliwek, pomidorami oraz serem ricotta najczęściej wędzonym. Pychotka. Proste a jak bogate w smaku.
Nie może zabraknąć też stożków czyli arancini. Jest to kulka lub stożek z ryżu do risotto z nadzieniem i ciągnącym się serem. Całość obtoczona w panierce i smażona na głębokim tłuszczu. Arancini wypełnione są przeważnie serem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym lub pesto pistacjowym. Ale możecie spotkać tak naprawdę setki wariantów od tych na słono, do tych na słodko. Arancini zjeść można jako przekąskę między posiłkami, przystawkę przed daniem głównym lub street food.
Z takich tradycyjnych rzeczy, które polecam spróbować to limoncello czyli typowo włoski likier cytrynowy. Podawane na wiele sposób, z tonikiem i lodem w dużej szklance lub gęste w małym kieliszku. To idealne zakończenie każdego posiłku. Jeśli chodzi o alkohole to wiadomo, że winko to tam na porządku dziennym do obiadu.
Dużo by można pisać o pysznym jedzeniu na tej wyspie. Ale gdyby tak to zebrać razem, to dania te są bardzo proste. Mają mało składników, ale składniki te są bardzo dobrej jakości i pochodzą z najbliższej okolicy. Dania są też zazwyczaj proste i szybkie w przygotowaniu. W czasie gotowania makaronu robi się sos i całość trwa kilka minut, wychodzi z tego przepyszne danie. Jeśli chodzi o dostępność produktów to wszelakie ryby i owoce morza, sery, pistacje, migdały, oliwki, cytrusy, rosną tam nawet banany, ale też makarony bo na Sycylii znajdziemy spore uprawy pszenicy. Dodatkowo na Sycylii bardzo popularna jest konina, jest to przez nich bardzo lubiane mięso. Mniej popularny jest drób i inne mięsa.
Polecam tą wyspę o każdej porze roku. Jest piękne i pysznie:)