Jakie dania są popularne w Toskanii we Włoszech?
Jakie dania są popularne w Toskanii we Włoszech? Z czego słynie Toskania? Co się je w Toskanii? Jakie produkty są tam najłatwiej dostępne? Co znajduje się w codziennej diecie mieszkańców Toskanii?
1 Odpowiedź
Dużo osób kojarzy Włochy jedynie z pizzą i makaronem. Otóż nie, kuchnia każdego regionu Włoch jest inna, zupełnie inna. Kuchnia Toskanii jest prosta, łatwa do przyrządzenia, ale też niezwykle wymagająca i aromatyczna. Królują tu mięsiwa głównie befsztyk, dziczyzna, drób, ale też ryby, sery owcze, kasztany, oliwa z oliwek i tysiące rodzai fasoli. Toskańczycy nazywani są “mangiafagioli“, czyli “ci, którzy jedzą fasolę”.
Jest zatem kilka klasyków, których warto spróbować, żeby poznać ten region Włoch.
Po pierwsze to chleb czyli pane toscano – chleb toskański bez soli. W zamierzchłych czasach sól była w Toskanii produktem luksusowym, dlatego też nie dodawano jej do wyrobu chleba. Dzisiaj o sól nie trudno, ale receptura pane toscano została niezmieniona. Chleb toskański świetnie uwydatnia smak wędlin, serów czy potraw, z którymi jest podawany.
Toskania to królestwo gęstych i pożywnych zup. Jedną z najbardziej popularnych jest zuppa ribollita co oznacza ponownie ugotowana. W jej skład wchodzi kapusta, fasola oraz chleb. Gotuje się ją w ogromnym glinianym naczyniu, najlepiej przez 2-3 dni z rzędu, dzięki czemu jest jeszcze bardziej aromatyczna. Kolejna zupa/danie, które należy spróbować to fagioli all’uccelletto czyli taka nasza fasolka po bretońsku. Do przygotowania tego dania potrzeba fasoli cannellini, sosu pomidorowego oraz kiełbasy. Danie doprawiane jest szałwią, czosnkiem i standardowo solą i pieprzem.
Warto spróbować też Tortelli – to toskańskie pierożki z nadzieniem mięsnym lub z ricotty. To jak tortellini tylko inaczej zawijane. Ale koncepcja jest podobna i pyszna.
Toskania słynie z fantastycznych serów owczych. Warto spróbować Pecorino Toscano, Marzolino z okolic Chianti, sera caciotta toscana czy ricotty. Spotkamy też wiele wyrobów z mąki kasztanowej, są to różnorodne chleby albo placuszki z dodatkiem ricotty.
Dla fanów mięsa mamy toskański klasyk czyli befsztyk po florencku. Gruby i krwisty kawał mięsa przygotowuje się tylko i wyłącznie z lokalnej odmiany bydła rasy chianina z okolic Chianti. Każda porcja musi ważyć co najmniej 450 gramów, przy czym zazwyczaj dostaje się około kilogramowy kawał steku. W restauracjach można zamówić też Tagliata alla Fiorentina. Jest to ten sam rodzaj mięsa, co w przypadku befsztyku. Dostajemy go jednak z kością i już pokrojonego na mniejsze plasterki.
Warto też spróbować tradycyjnego deseru z tych okolic. To Cantuccini – twarde i kruche ciasteczka z dodatkiem migdałów, oryginalnie wywodzące się z Prato. Podaje się je ze słodkim winem Vin Santo, w którym moczy się ciasteczka. Cantuccini to świetny pomysł na prezent z Toskanii. Ja uwielbiam je zajadać do kawy.