Jakie mięso ma najwięcej białka?
Jakie mięso ma najwięcej białka? W którym mięsie znajduje się najwięcej białka? Czy jest to wołowina? Czy wieprzowina, lub drób? Które mięso charakteryzuje się największą ilością białka w sobie?
3 Odpowiedzi
Najwięcej witamin i minerałów ma wołowina oczywiście. Wieprzowina jest produkowana w takich ilościach i przechowywana w taki sposób, że głowa mała. Ja jeśli mogę, zawsze wybieram wieprzowinę.
Z tych, które wymieniłaś, ciężko dać jednoznaczną odpowiedź, to jest zbyt duże uogólnienie.
Gęś ma najwięcej białka obok sarniny, a także mięso strusia.
Najmniej białka zaś ma kaczka.
Kurczak i indyk gdzieś po środku.
Wieprzowina i wołowina mają znacznie mniej białka.
Zawartość białka w mięsie może się różnić w zależności od konkretnego kawałka i sposobu przygotowania, ale generalnie można wyróżnić kilka rodzajów mięsa o wysokiej zawartości białka:
- Pierś z indyka: około 30g białka na 100g
- Pierś z kurczaka: około 31g białka na 100g
- Wołowina (chuda): około 26-27g białka na 100g
- Wieprzowina (schab): około 26g białka na 100g
- Dziczyzna (jeleń): około 30g białka na 100g
Warto zauważyć, że chude mięsa drobiowe, szczególnie piersi z indyka i kurczaka, są zazwyczaj uważane za najlepsze źródła białka wśród mięs. Mają one wysoką zawartość białka przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu.
Należy pamiętać, że oprócz ilości białka, ważna jest również jego jakość i kompletność aminokwasów. Pod tym względem mięso zwierząt jest generalnie uważane za pełnowartościowe źródło białka, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy.
Przy wyborze mięsa warto też zwrócić uwagę na inne aspekty zdrowotne, takie jak zawartość tłuszczu czy cholesterolu, a także na indywidualne potrzeby dietetyczne.
Twoja odpowiedź jest irrelewantna, przeczytaj pytanie zanim odpowiesz. Wprowadzasz pytającego w błąd.