Jakie pieczywo dla cukrzyka? Jaki chleb dla cukrzyka?
Jakie pieczywo powinno się kupić dla cukrzyka? Jaki chleb może jeść osoba cierpiąca na cukrzycę? A jakiego chleba i pieczywa cukrzycy powinni unikać?
3 Odpowiedzi
Chleb dla osoby chorej na cukrzycę powinien być zrobiony głównie z mąki razowej lub żytniej z dodatkiem otrąb i nasion. Warto sięgnąć też po chleb chrupki.
Cukrzyk powinien unikać natomiast białego pieczywa, słodkich bułek i ciast.
Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie diety przy cukrzycy najlepiej skonsultuj się z dietetykiem.
O to najlepiej zapytać diabetologa, albo dietetyka. Ogólnie należy pamiętać, że pieczywo jest ze zbóż, a więc z czegoś, co i tak się rozłoży na cukry. Przykładem tego jest pszenica, która właśnie niestety, dla cukrzyków nie jest zdrowa.
Dla osób z cukrzycą ważne jest wybieranie odpowiedniego pieczywa. Zaleca się pieczywo wysokobłonnikowe, zawierające co najmniej 3 gramy błonnika na kromkę, oraz pieczywo pełnoziarniste.
Dobrymi opcjami są również pełnoziarniste wrapsy, tortille oraz pieczywo ekologiczne. Pieczywo z orkiszu, siemienia lnianego, nasion chia i mąki migdałowej może dostarczyć dodatkowych błonnika, białka i zdrowych tłuszczów, ale warto sprawdzić kaloryczność.
Osoby z cukrzycą i celiakią mogą sięgnąć po bezglutenowe tortille i chleby kukurydziane i ryżowe.