Jakie pieczywo można jeść przy chorej wątrobie?
Jakie pieczywo można jeść przy chorej wątrobie? Jakie pieczywo przy chorej wątrobie jest dopuszczalne? Jaki chleb można jeść?
2 Odpowiedzi
Przy chorej wątrobie zaleca się jedzenie pieczywa takiego jak:
pieczywo pszenne ale dobrze wypieczone
pieczywo mieszane
bułki kajzerki
Warto tez sięgnąć po grzanki, sucharki lub chrupki kukurydziane.
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, proszę zasięgnij porady dietetyka.
Przy chorej wątrobie zaleca się spożywanie pieczywa pełnoziarnistego, które jest bogate w błonnik i ma niższy indeks glikemiczny niż białe pieczywo.
Pieczywo może być wykonane z mąki żytniej, pszennej typu 1850, owsianej, jaglanej, gryczanej lub orkiszowej.
Unikaj jednak spożywania pieczywa z dużą ilością tłuszczów nasyconych, soli oraz dodatków konserwujących.
Pamiętaj, że ważne jest również spożywanie świeżo przygotowanego jedzenia, zamiast przechowywanych i odgrzewanych potraw.