Jakie potrawy z grzybów kania można przygotować?
Jakie potrawy z grzybów Kania można przygotować? Jakie potrawy z kani najbardziej lubicie? Co można zrobić z tych grzybów? Co ciekawego przyrządzić z kani? Czy macie jakieś dobre przepisy kulinarne?
1 Odpowiedź
Kanie są bardzo smaczne i zdrowe. Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin i minerałów. Są przy tym niskokaloryczne, bo w 80-procentach składają się z wody. Do jedzenia nadają się jej kapelusze, trzony są twarde i łykowate. Rozwinięty kapelusz kani wystarcza zazwyczaj na posiłek dla 1 osoby.
Moim zdaniem najlepsza kania, to ta smażona a’la schabowe. Myślę, że większość smakoszy grzybów to potwierdzi. Kanię smażymy, wcześniej panierując w rozkłóconym jajku i bułce tartej, jak kotlety schabowe.
Można też z kani zrobić inne dania. Mogą to być flaczki grzybowe, zupa z kani na ostro albo takie duszone grzyby w sosie do ziemniaków. Ale mimo wszystko schabowe wygrywają.