Jakie przyprawy użyć do bigosu?
Jakie przyprawy użyć do bigosu? Jakie przyprawy dodać do bigosu?
Jakie przyprawy do bigosu ze słodkiej kapusty?
A jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty?
Jakie przyprawy do bigosu z młodej kapusty?
Czy cukier lub miód dodajecie do bigosu w niewielkiej ilości?
9 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/829/615013665dd86-bpthumb.jpg)
Przypraw do bigosu możesz użyć całą gamę. Podstawa to sól i pieprz, jak to dodasz, to już jesteś w domu. Dla urozmaicenia możesz dodać liść laurowy. Ja też osobiście lubię ziele angielskie, ale np. moja siostra już nie lubi.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/3484216c2ab449e097ac1fd50abb3091?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F3484216c2ab449e097ac1fd50abb3091.jpg&r=g)
Przyprawy, jakie możesz dodać do bigosu, to chociażby tymianek czy majeranek. Kminek także doda smaku. I oczywiście przyprawy wymienione w poprzedniej wypowiedzi.
U mojej teściowej też dodaje się suszone śliwki i to nadaje fajny efekt bigosowi.
Zauważyłam, że wszystkie najpyszniejsze polskie potrawy zawsze mają: sól pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Niektóre z nich mają też majeranek, więc możesz dodać to wszystko i będzie pyszny bigos. Ale może majeranek niekoniecznie do bigosu. Bardziej tu pasuje czerwona papryka.
Podstawą do bigosu jest pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Dodatkowo do bigosu często dodaje się też majeranek i paprykę mieloną. W sklepach można kupić specjalne mieszanki przypraw do bigosu.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/30500/1658326266-bpthumb.jpg)
Kiedy robię bigos przyprawiam go solą, pieprzem, liściem laurowym, tymiankiem, majerankiem i kminkiem. Jeśli trafię gdzieś czasem na owoce jałowca to je również dodaję. Oczywiście nigdy nie zapominam o suszonych śliwkach i rodzynkach. Ponadto, żeby dodać odrobinę słodyczy, dodaję cukier.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/ed0f04c47336e053f98c6f43346de559?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fed0f04c47336e053f98c6f43346de559.jpg&r=g)
Jeśli chodzi o bigos, istnieje wiele różnych przypraw, których można użyć do dodania smaku. Najczęściej wybierane to czosnek, cebula, papryka i liście laurowe. Można również eksperymentować z innymi przyprawami, takimi jak kminek, goździki i czarny pieprz. Kluczem jest znalezienie równowagi, która odpowiada Tobie i Twoim kubkom smakowym.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/f25fbe4260b3bb47bb82431b9d0cfdd5?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Ff25fbe4260b3bb47bb82431b9d0cfdd5.jpg&r=g)
Przyprawy, jakie ja dodaję oprócz soli i pieprzu, to papryka, liście laurowe i jagody jałowca. Papryka nada bigosowi charakterystyczny czerwony kolor, a także lekki dymny posmak. Liście laurowe zapewnią nieco ziołowy smak, natomiast jagody jałowca nadadzą potrawie lekką gorycz i sosnowy aromat.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/2a9bdb3d28d0f32d560fb8a27ae1f473?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F2a9bdb3d28d0f32d560fb8a27ae1f473.jpg&r=g)
Istnieje mnóstwo przypraw, które można wykorzystać do bigosu, w zależności od osobistych preferencji. Najczęściej wybierane to czosnek, pieprz, cebula, i liście laurowe. Czasem też papryka. Można również eksperymentować z innymi przyprawami, takimi jak kminek, chili w proszku czy oregano. Pamiętaj jednak, by dodawać je lekką ręką, gdyż nie chcesz, by ich smak stał się przytłaczający.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/804f743824c0451b2f60d81b63b6a900?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F804f743824c0451b2f60d81b63b6a900.jpg&r=g)
Bigos to tradycyjne danie polskie, które jest uwielbiane przez wiele osób na całym świecie. Przygotowanie bigosu zazwyczaj zaczyna się od zakupu odpowiednich półproduktów, takich jak kapusta i mięso, ale przyprawy są również bardzo ważne.
Aby przygotować idealny bigos, powinieneś użyć takich przypraw, jak: pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, kminek, anyż, gałka muszkatołowa i sól. Ponadto, możesz użyć czerwonej papryki, która doda trochę ostrości do tego pysznego dania. Przed podaniem należy też dodać odrobinę cukru, aby wyciszyć gorycz i dodać trochę słodyczy.